De politie gaat in heel Nederland radarauto's inzetten om hardrijders aan te pakken. Dat zegt projectleider Infrastructuur Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie vrijdag in een interview in De Telegraaf. In 2022 moeten vijftig tot honderd radarauto's inzetbaar zijn.

De onopvallende politieauto's gaan al rijdend de snelheid van automobilisten meten. Een proef met het inzetten van de radarauto's was volgens Van Hasselt al geslaagd.

In 2022 moeten tot honderd radarauto's in te zetten zijn op de Nederlandse wegen. Ze moeten op een gevaarlijk traject al rijdend snelheidscontroles kunnen uitvoeren. Automobilisten krijgen, net als met flitscamera's en trajectcontrole, de boete thuisgestuurd. Een automobilist hoeft dus niet staande gehouden te worden.

Volgens de projectleider is het offensief nodig omdat er nog te veel doden vallen in het verkeer door hardrijders en automobilisten die zich op een andere manier asociaal gedragen in het verkeer. Vorig jaar vielen er 661 verkeersdoden in Nederland.

"Het gedrag van mensen in het verkeer is eigenlijk een afspiegeling van het gedrag in de maatschappij. En als je daar niet corrigerend tegen optreedt, gaat het mis. Ik zie ook de tolerantie afnemen, want de 'heer in het verkeer' kom je haast niet meer tegen. Het is alleen nog maar ikke, ikke, ikke", zegt Van Hasselt.

"Het lijkt alsof sommige automobilisten zich onaantastbaar voelen en geen ruimte aan andere weggebruikers willen geven. Automobilisten die als iemand wil invoegen snel het gaatje dichtrijden, zodat het niet lukt. Het zijn dezelfde mensen die als ze een winkel binnengaan niet wachten als er iemand naar buiten komt lopen."