Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland voert een meldplicht in voor feesten en partijen waarbij groepen van honderd of meer personen aanwezig zijn, zo maakt de gemeente Amsterdam dinsdag bekend.

Het gaat om bijeenkomsten op verschillende locaties, waaronder feestzalen, musea en boten. De gemeente kan door de meldplicht meer toezicht houden. Ook zouden organisatoren zich bewuster worden van hun verantwoordelijkheid.

De gemeente heeft uit analyses van de GGD kunnen afleiden dat veel besmettingen in de regio terug te leiden zijn naar feesten en partijen.

Vorige week kondigde burgemeester Femke Halsema als voorzitter van de veiligheidsregio aan dat er extra toezicht zou komen op horeca en zalencentra in Amsterdam. Bij een tweede overtreding kan worden overgegaan tot sluiting van de zaak.

Halsema heeft sindsdien meermaals benadrukt dat er vooralsnog geen maatregelen tegen toeristen of dagjesmensen zullen volgen, omdat dat grote schade voor de Amsterdamse economie tot gevolg zou hebben. Pas als duidelijk wordt dat een groot deel van de besmettingen onder toeristen plaatsvindt, zullen er maatregelen volgen.