Een aantal hallen van de Bazaar in Beverwijk die vanwege het overtreden van de coronamaatregelen gedeeltelijk moest sluiten, zijn zondagavond ontruimd, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland aan NU.nl. De overdekte markt weigerde eerder op de dag dicht te gaan.

Rond 18.00 werden de bezoekers van De Bazaar verzocht de vier hallen te verlaten. Omstreeks 19.00 uur waren alle bezoekers vertrokken. Volgens de veiligheidsregio is de ontruiming "goed verlopen".

De marketingmanager van De Bazaar, Mariska Roos, zei zondag tegen NH Nieuws dat zaterdagavond om 23.00 door de gemeente Beverwijk bekend werd gemaakt dat hal 30 tot en met 33 (de Oosterse markt, versmarkt en de foodcourt) vanaf zondagochtend moesten sluiten.

"Wij zijn ontzettend overvallen door het besluit en hebben dan ook besloten dat we daar niet mee akkoord gaan", zei Roos tegen de omroep. "Als de gemeente wil dat het dichtgaat moeten zij het dicht komen gooien", aldus de marketingmanager.

1,5 meter afstand bleek onmogelijk

Het blijkt in de vier hallen onmogelijk om 1,5 meter afstand te handhaven. Als alternatief mocht een deel van de kramen wel tijdelijk buiten staan, maar dat is voor de horecagelegenheden (met vaste keukens) vrijwel onmogelijk.

De veiligheidsregio liet zondag weten dat er meermaals problemen met het afstand houden waren geconstateerd. "Sommige dingen gaan heel goed, maar er zijn echt nog wel wat problemen met afstand." Het is voor ondernemers niet leuk, maar de sluiting is wel nodig, benadrukt een woordvoerder.

Vrijdag vond er nog een gesprek plaats tussen de veiligheidsregio, de locoburgemeester van Beverwijk en de marketingmanager, maar zaterdag werd duidelijk dat er gedurende de dag nog steeds coronamaatregelen werden overtreden.

De bazaar moet de komende twee weken gesloten blijven, laat de burgemeester van Beverwijk Martijn Smit aan NU.nl weten. Wel wil hij in de loop van aankomende week contact hebben met de directeur en enkele ondernemers van de bazaar om te bekijken of er goede ideeën zijn om afstand houden toch mogelijk te maken.