De meeste arrestanten die in de nacht van vrijdag op zaterdag werden aangehouden bij rellen in de Haagse Schilderswijk, waren niet uit de wijk afkomstig. Zij kwamen uit andere Haagse wijken of zelfs andere steden, zoals Rotterdam. Ook waren er relschoppers uit België afkomstig.

Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdag aan NU.nl bevestigd. Op sociale media circuleerden al foto's van relschoppers die met auto's uit andere steden naar de Schilderswijk kwamen om onrust te stoken.

Van de 29 arrestanten die zijn aangehouden, zijn er 24 zaterdagmiddag weer vrijgelaten. Zij hebben een gedragsaanwijzing gekregen en mogen negentig dagen niet in de Schilderswijk zijn. Wie de voorwaarden schendt loopt risico op een forse gevangenisstraf.

Een aantal verdachten werd opgepakt voor het overtreden van het noodbevel. Ook zijn er aanhoudingen verricht vanwege openlijke geweldpleging, opruiing, belediging en bedreiging. Ook zijn zes scooters in beslag genomen.

Relschoppers gooiden zwaar vuurwerk naar de politie

Het noodbevel was van kracht op de Vaillantlaan en de Hoefkade. In de loop van de avond verzamelden ongeveer vijftig jongeren zich. De politie verrichtte de eerste arrestaties nadat de groep niet luisterde toen die werd weggestuurd. Gedurende de nacht bleven er kleine groepen jongeren aanwezig.

Op een gegeven moment gooiden de jongeren met stenen en zwaar vuurwerk naar de aanwezige agenten. De politie meldt ook dat een kiosk voor sport- en spelmaterialen in brand is gestoken. Bij het blussen kreeg de brandweer hulp van de Mobiele Eenheid (ME).

Het is al dagenlang onrustig in de Schilderswijk

Het is al dagen onrustig in de Schilderswijk. Daarom waren vrijdagavond buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten op straat om met de jongeren in gesprek te gaan.

In de nacht van donderdag op vrijdag gold ook al een noodbevel. Die nacht werden twintig jongeren aangehouden vanwege opruiing, belediging, openlijke geweldpleging, het negeren van het noodbevel en de mishandeling van een agent.

Arrestaties bij derde onrustige nacht op rij in Schilderswijk
55
Arrestaties bij derde onrustige nacht op rij in Schilderswijk