Inwoners van de Haagse wijk Duindorp kregen donderdagochtend weinig tot geen water uit de kraan. Volgens waterbedrijf Dunea komt dit door het "illegaal openzetten van brandkranen". De problemen waren rond 13.00 uur verholpen.

In de wijk zijn in de afgelopen nacht meerdere brandkranen opengedraaid. Daardoor viel een pomp uit en viel de waterdruk in het gebied weg.

Dunea en andere waterbedrijven waarschuwden in de afgelopen dagen al voor de gevolgen van dergelijke incidenten. Monteurs zijn bijna vier uur bezig geweest om de schade aan de pomp te herstellen.

Doordat de waterdruk is opgedeeld in compartimenten, beperkten de problemen zich tot Duindorp. Daar wonen zo'n zesduizend mensen.

Dunea zet preventief sloten op Haagse brandkranen

In Den Haag zijn in de afgelopen dagen op meerdere plekken brandkranen opengedraaid, omdat buurtbewoners verkoeling zochten. Dunea, de politie en de gemeente beklemtonen dat dit illegaal is en tot grote overlast leidt. De politie heeft twee zeventienjarige jongens aangehouden.

Dunea laat weten alle eerder geopende brandkranen te voorzien van een slot. "Mensen kunnen de brandkraan dan niet meer openmaken", legt een woordvoerder uit. "Maar als de brandweer moet uitrukken, betekent dit een extra handeling. Die kostbare tijd kan bij een brand een groot verschil maken."

De waterbeheerder zet daarom voorlopig alleen sloten op kranen die al zijn geopend.

ME voert charges uit tegen grote groep jongeren in Den Haag
104
ME voert charges uit tegen grote groep jongeren in Den Haag

Gemeente Den Haag 'treft voorbereidingen' vanwege eerdere rellen

De Mobiele Eenheid (ME) moest in de nacht van woensdag op donderdag uitrukken in de Haagse Schilderswijk, omdat een groep van 100 tot 150 mensen onrust veroorzaakte op straat. Vier mensen zijn aangehouden. De onrust ontstond toen jongeren brandkranen opendraaiden en de politie en brandweer met eieren, vuurwerk en stenen bekogelden.

De gemeente Den Haag en de politie laten weten te overleggen over "noodzakelijke voorbereidingen" om zulke incidenten in de komende nachten te voorkomen.