De reddingsbrigade in Den Haag heeft maandagochtend opnieuw de rode vlag gehesen op de Haagse stranden. Dit betekent dat de zee gevaarlijk is en het verboden is om in de zee te zwemmen. De reddingsbrigade raadt strandgangers "ten zeerste" af het water in te gaan.

Een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland verwacht dat later vandaag langs een groot deel van de Nederlandse kust de rode vlag gehesen wordt.

Hij noemt het "onmogelijk" om in dat geval mensen bij het water weg te houden en pleit daarom voor extra maatregelen zoals het afzetten van stranden.

De reddingsbrigades hadden zondag de handen vol aan strandgangers die uit het water gehaald moesten worden vanwege de gevaarlijke omstandigheden.

Op de 11 kilometer Haags strand (tussen Scheveningen en Kijkduin) overleden zondag twee uit het water gehaalde mensen na reanimatie. Voor de hele Nederlandse kust kwamen die dag in totaal vier mensen om het leven doordat ze in zee in problemen waren gekomen.

'Minder mensen op strand dan zondag'

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag zijn er maandag minder mensen op het strand dan zondag. "De hoogspanning is eraf, maar we blijven op spannende momenten voorbereid."

Signalen van de reddingsbrigade worden volgens de gemeentewoordvoerder niet genegeerd. "We zijn zeer ontvankelijk voor de signalen die ze afgeven, daar luisteren we zeker naar. Maar hoe zich dat gaat vertalen, kunnen we niet zeggen omdat we dat simpelweg niet weten."

De woordvoerder van Den Haag doet daarnaast een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen zelf. "Een overheid kan niet alles. We zijn afhankelijk van het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid van mensen."

"Als je op pad gaat naar een totaal nieuw gebied, dan mag je hopen dat mensen zich voorbereiden. Als je hier komt, ga dan niet zomaar de zee in. De zee is geen zwembad. Dat dringende beroep doen we op alle badgasten."

Gevaar op zee: wat is een mui en hoe kom je eruit?
85
Gevaar op zee: wat is een mui en hoe kom je eruit?