Zeker vier mensen zijn zondag langs de Nederlandse stranden overleden, meldt Reddingsbrigade Nederland. Ook in de avond begaven mensen zich in zee, terwijl dit sterk werd afgeraden vanwege de sterke stroming en aflandige oostenwind.

De eerste persoon, volgens de NOS gaat het om een jongere, werd rond 13.00 uur bij het Haagse Zuiderstrand uit het water gehaald en gereanimeerd. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar de hulp mocht niet meer baten.

Rond 16.30 uur is bij Strand Zuid in Den Haag een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats uit zee gehaald, meldt de politie. Hij is onderweg naar het ziekenhuis overleden.

Ook bij Wijk aan Zee is een zwemmer uit het water gehaald, laat Reddingsbrigade Nederland weten. Over zijn identiteit is nog niets bekend.

In Zandvoort is rond 19.30 uur een tot nu toe onbekende persoon uit het water gehaald. Deze persoon was afgedreven, meldt Veiligheidsregio Kennemerland. Reanimatie door de reddingsbrigade mocht niet meer baten.

Niet zwemmen, maximaal tot kniehoogte in het water

Langs de gehele kust van Zuid-Holland (Noordwijk, Katwijk aan Zee, Scheveningen en Hoek van Holland) is de rode vlag gehesen. Dit betekent dat ten strengste wordt ontraden om te zwemmen. Strandgasten mogen wel de zee in, maar dan maximaal tot kniehoogte. Via een NL-Alert werden mensen langs de kust aan het eind van de middag geattendeerd op een zeer verraderlijke situatie in zee. Die ontstond door de combinatie van een gedraaide wind en de stroming.

In navolging van deze maatregel hebben de veiligheidsregio's in Noord-Holland ook de rode vlag gehesen in de kuststrook tussen Zandvoort en Callantsoog.

Rond 21.30 uur kon Reddingsbrigade Nederland melden dat tot op dat moment 167 mensen zondag uit zee gered moesten worden. In minstens 37 gevallen moesten personen uit levensbedreigende situaties gered worden. Dat aantal is nog opgelopen doordat veel stranden zondagavond nog druk bezocht waren en mensen ondanks de rode vlag de zee in gingen. Vooral bij Wijk aan Zee en Den Haag was dat gevaarlijk, omdat daar de muistroom het sterkst is.

"Menig brigade is nog in volle bezetting bezig", zegt een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland tegen NU.nl. "Rond 20.30 uur zijn er nog zes reddingen geweest in Katwijk."

Reddingsbrigade Den Haag redt tientallen mensen uit zee
94
Reddingsbrigade Den Haag redt tientallen mensen uit zee

Strandwachten hadden geen overzicht meer

"Het is op veel stranden zo ontzettend druk, dat het niet meer te overzien is door de strandwachten", zei de woordvoerder in de middag. "Mensen gaan dankzij de hitte sneller het water in en zitten dan op elkaar in de zee. De strandwachten kunnen het onderscheid niet meer maken."

"De afgelopen dagen bleek de waarschuwing voor verraderlijke muien goed aan te slaan, maar het is nu zo warm dat de meeste mensen dat zijn vergeten."

"Door de drukte hadden strandwachten moeite om tussen de mensen door te komen. En reddingswerkers konden het strand niet op door de grote hoeveelheid fietsen en scooters bij de strandopgangen."

De reddingsdiensten moesten zondag ruim vierhonderd keer in actie komen. Dan gaat het om vermiste kinderen, kleine verwondingen of mensen die onwel zijn geworden door de hitte. Maar zondag zijn ook significant meer mensen uit zee gered dan eerdere dagen. Exacte cijfers kon Reddingsbrigade Nederland echter nog niet noemen.

Gevaar op zee: wat is een mui en hoe kom je eruit?
85
Gevaar op zee: wat is een mui en hoe kom je eruit?