Welkom in het NU.nl-liveblog over de hitte in Nederland. Hier houden we je op de hoogte van het regen- en onweersbuien die op het moment Nederland binnentrekken. 

De laatste ontwikkelingen: 

  • KNMI meet warmste week ooit.
  • Vanavond stevige onweersbuien.
  • Nationale Hitteplan nog steeds van kracht.

Heb je foto's of video's van de regen- en onweersbuien? Stuur ze naar redactie@nu.nl.
donderdag 13 augustus om 21:09
Komende uren in warme gebieden nog forse onweersbuien
In de warmste gebieden kan vanavond hier en daar nog een flinke onweersbui ontstaan, meldt Weerplaza. "Andere buien zwakken af en gaan over in een gezapig regentje. In de nacht verdwijnen de meeste buien, maar in het noorden kan dat nog wel een tijdje duren", aldus de weerdienst.
donderdag 13 augustus om 21:05
Wateroverlast hoeft niet altijd vervelend te zijn, laten deze kinderen in Horst aan de Maas zien. (Foto: Marian Litjens)
donderdag 13 augustus om 20:42
NU.nl-lezer John Tukker ziet een bui overtrekken vanaf de Mookerplas in Noord-Limburg.
donderdag 13 augustus om 20:37

Schade lijkt tot nu toe mee te vallen 
Tot nu toe lijkt de schade door het noodweer mee te vallen. In het oosten van Nederland is op verschillende plekken schade gemeld, schrijft De Stentor. Zo raakten in Ernst en Dalfsen bomen ontworteld en in Hoog Soeren is een soeterrain volgelopen met water. 

In Noord-Brabant zijn enkele meldingen van stormschade binnengekomen. In Noord-Limburg moest de brandweer meerdere keren in actie komen vanwege wateroverlast en losgewaaide takken, aldus 1Limburg.

donderdag 13 augustus om 20:29
Boven Gorinchem zijn zogeheten mammatuswolken gespot. Meestal zitten mammatuswolken vast aan zware buienwolken, die geregeld hagel en onweer met zich meebrengen. (Foto: M.S. Immerzeel)
donderdag 13 augustus om 20:23
Waar de buien vallen, daalt de temperatuur 
Op de plekken waar buien vallen, daalt de temperatuur duidelijk, meldt Weerplaza. In Woensdrecht is de temperatuur zelfs gedaald onder 20 graden.
donderdag 13 augustus om 20:17
Op de onweerradar van Weerplaza is te zien dat er op het moment veel bliksemontladingen zijn in het land.
donderdag 13 augustus om 19:47
NU.nl-lezer Marina Klaassen mailt dat ook in Oost-Brabant inmiddels sprake is van flinke regenbuien.
donderdag 13 augustus om 19:05
Buien nemen toe en worden actiever
Weerplaza ziet de buien boven Nederland steeds actiever worden. "Meest actieve weer bevindt zich in het buiencomplex in het zuidwesten van Brabant. Ook in Limburg neemt de activiteit nu sterk toe en breidt zich uit naar het noorden", aldus de weerdienst.
donderdag 13 augustus om 17:51
Kans op 'pittig' onweer 
De komende uren neemt vanuit het zuiden de kans op pittig onweer toe, meldt Weerplaza. De zware buien zorgen lokaal voor veel regen en soms ook hagel en zware windstoten.
donderdag 13 augustus om 17:48
KNMI meet warmste week ooit: gemiddeld 33,1 graden
Het KNMI heeft de warmste week gemeten sinds het begin van de weermetingen in 1901. In De Bilt was het de afgelopen zeven dagen gemiddeld 33,1 graden.

Het oude 'weekrecord' werd in 1976 gevestigd. Toen was het in juli een week lang gemiddeld 32,0 graden. Weerplaza noemt de enorme toename ten opzichte van het oude record "heel opvallend".
dinsdag 11 augustus om 21:37
Boven Rotterdam kleurt de lucht inmiddels oranje. Stilte voor de storm? (Foto: Lisa Lin)
dinsdag 11 augustus om 21:02
Lokaal noodweer zorgt voor gevelde bomen en ondergelopen straten
Lokaal noodweer zorgt voor gevelde bomen en ondergelopen straten
dinsdag 11 augustus om 20:41
A27 en A17 deels dicht door boom en takken op de weg
De A27 van Breda naar Gorinchem is vanavond tussen Oosterhout-Oost en knooppunt Hooipolder dichtgegaan. Er liggen veel takken en bladeren op de weg, melden Rijkswaterstaat en de ANWB.

Ook de A17 van Roosendaal naar Dordrecht is tussen Roosendaal-West en Stampersgat afgesloten. Er ligt een boom op de weg.

West-Brabant krijgt het momenteel flink te verduren met zware regenval, onweer en windstoten.
dinsdag 11 augustus om 20:18
Zwiepende bomen in Barneveld. (Foto: NU.nl/Harm Wim Stam)
dinsdag 11 augustus om 20:02
De zwaarste buien trekken op dit moment in westelijke richting over Noord-Brabant. (Foto: Screenshot regenradar Weerplaza)
dinsdag 11 augustus om 19:45
Blikseminslag op spoor
De NS meldt dat tussen Amersfoort Centraal en Ede-Wageningen momenteel geen treinen rijden door blikseminslag. De storing gaat naar verwachting tot 23.00 uur duren.
dinsdag 11 augustus om 19:40
In het midden en zuidoosten van Nederland hebben onweersbuien al voor de nodige verkoeling gezorgd. (Foto: Screenshot Buienradar)
dinsdag 11 augustus om 19:27
Buurtbewoners duwen een auto uit het water in een ondergelopen straat in Barneveld. (NU.nl/Rob Brobbel Dorsman)
dinsdag 11 augustus om 19:14
Wateroverlast in Barneveld. (Foto: NU.nl/Gert van de Mheen)
dinsdag 11 augustus om 18:17
Hittegolven in Nederland worden veel sneller warmer dan verwacht
Nederland beleeft de warmste week ooit gemeten, en de langste ononderbroken periode van temperaturen boven de 30 graden. Terwijl Nederland zweet, puzzelen klimaatonderzoekers: dat hittegolven warmer worden past in de verwachting, maar niet dat het zo snel gaat. Lees hier meer.
dinsdag 11 augustus om 17:46
Vandaag ook flinke onweersbuien 
Meerdere plekken in het land krijgen vandaag naast de hitte ook te maken met flinke onweersbuien. "Verspreid kunnen flinke buien vallen in het midden, oosten en noordoosten van het land", meldt Weerplaza. Volgens meteoroloog Wilfred Janssen is er bij die buien kans op wateroverlast, hagel en windstoten rond 75 kilometer per uur. "Vanavond, als de temperatuur daalt, nemen de buien weer af."
dinsdag 11 augustus om 17:40
Vijf dagen heter dan 35 graden, niet voorgekomen sinds 1901
Het is op bepaalde plaatsen in Nederland vijf dagen op rij heter geweest dan 35 graden. Dit is niet eerder voorgekomen sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1901, zo meldt weerbureau Weerplaza.

Weerplaza spreekt van een "unieke reeks van zeer hete dagen". In het Limburgse Arcen werd dinsdag bijvoorbeeld rond 14.40 uur een temperatuur van 35,6 graden gemeten. Ook dit kwam volgens Weerplaza niet voor sinds 1901.

Volgens het weerbureau was zo'n reeks van vijf dagen met deze temperaturen in de vorige eeuw "ondenkbaar". "In de vorige eeuw is het niet eerder meer dan twee dagen op rij 35 graden of meer in ons land geweest", aldus Weerplaza.
 
In voorgaande jaren werden er al eerder hoge temperaturen gemeten in ons land. Afgelopen zomer werden er namelijk op drie aaneengesloten dagen temperaturen boven de 39 graden gemeten.
dinsdag 11 augustus om 16:52
Kustwacht stuurt reddingsboten KNRM niet meer bij elke pechoproep op pad
Kustwacht Nederland gaat niet meer automatisch bij elke pechmelding op het water een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) sturen. De hulpvrager moet straks bij niet-spoedeisende gevallen zelf hulp zoeken bij een (commerciële) hulpaanbieder, meldt de Kustwacht. Lees hier meer.
dinsdag 11 augustus om 14:00
Nieuw landelijke record gemeten
Het is zojuist 34,6 graden geworden in het Limburgse Beek, meldt Weerplaza. Dit betekent dat het landelijke record van 34,4 graden in Arcen (2003) ook is gebroken.
dinsdag 11 augustus om 13:40
Vijf handige apps die laten zien hoe verschrikkelijk warm het buiten is
Voor wie het nog niet gemerkt had: het is deze week uitzonderlijk warm. Nou staat op je smartphone al standaard een weerapp geïnstalleerd, maar voor wie tot in detail wil weten hoelang deze hitte nog aanhoudt zijn er uitgebreidere alternatieven beschikbaar. We zetten hier vijf handige apps op een rij. (Foto: Pro Shots)
dinsdag 11 augustus om 13:37
Brabants drinkwaterbedrijf roept boeren op niet overdag te beregenen
Directeur Guïljo van Nuland van drinkwaterbedrijf Brabant Water vraagt Brabantse boeren om gewassen niet meer overdag te beregenen. Die oproep deed hij dinsdag in het programma Spraakmakers. Volgens hem gaat door verdamping overdag "zo vreselijk veel" water verloren dat het zonde is om overdag gewassen te beregenen.

"Ik doe een beroep op ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, red.): ga bewuster om met het ondiepe grondwater", zegt Van Nuland. "Niet alles kan altijd maar weer." Van Nuland begrijpt dat gewassen beregend moeten worden, maar pleit ervoor om dat 's nachts te doen, zodat zoveel mogelijk water kan worden opgenomen door de planten.
 
Volgens de directeur van het Brabantse drinkwaterbedrijf komt op den duur het evenwicht tussen de verschillende waterbronnen in gevaar als het waterverbruik van boeren, de industrie en huishoudens niet verandert.

Meerdere drinkwaterbedrijven roepen Nederlanders al een aantal jaren op om tijdens warme periodes bewuster om te gaan met drinkwater. Het advies luidt om tijdens de warme dagen geen tuinen te sproeien, auto's te wassen en zwembadjes te vullen. Als de vraag te groot wordt, kan op enig moment de waterdruk wegvallen.
dinsdag 11 augustus om 13:20
Energieverbruik piekt tijdens de hitte door koelkasten en airco's
Tijdens een hittegolf neemt ons energieverbruik toe. Dat komt niet alleen doordat we massaal ventilatoren en airco's aanzetten, ook de koelkast zet een tandje bij. "'s Zomers stijgt de vraag naar stroom altijd als het warm is", zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen.

"Per graad dat het warmer is, neemt het stroomverbruik met 130 megawatt toe." Dat staat gelijk aan het verbruik van een stad met 100.000 inwoners, zoals Delft. Of aan 1 procent extra stroomverbruik op het normale gemiddelde verbruik. "Dus als het 10 graden warmer is, neemt het verbruik met 10 procent toe." Lees hier verder. (Foto: 123RF)
dinsdag 11 augustus om 12:54
Warmste 11 augustus ooit gemeten
Het is 31,5 graden in De Bilt. Dat is nog nooit eerder op 11 augustus voorkomen sinds de begin van de metingen in 1901. "De komende uren loopt de temperatuur in De Bilt nog wat verder op, waardoor het record verder zal worden aangescherpt", meldt Weerplaza. Het vorige record stamt uit 2003.

Het weerbureau schat de kans groot in dat later vandaag ook het landelijk hitterecord wordt gebroken. "Wanneer het vandaag ergens in ons land warmer wordt dan 34,4 graden, is ook het landelijk record van 34,4 graden uit 2003, gemeten in Arcen, gebroken." Het hoogtepunt van de hitte ligt vandaag rond 16.00 uur.
dinsdag 11 augustus om 12:28
Nationaal Hitteplan is actief
Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is ook nog altijd van kracht. Dit is een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Ook geldt het als een oproep om extra op elkaar te letten.

Dit staat in het Nationaal Hitteplan:
  • Drink voldoende.
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
  • Zoek de schaduw op.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond.
  • Hou de woning koel met zonwering, een ventilator of airconditioning.
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.