Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) activeert vanaf donderdag het Nationaal Hitteplan. Nederland krijgt de komende week namelijk te maken met een reeks tropische dagen.

Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Ook geldt het als een oproep om extra op elkaar te letten.

Het RIVM meldt dat het woensdag al warm is en dat het de komende dagen nog veel warmer gaat worden. "Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico's met zich mee."

Zo blijft je huis koel tijdens zomerse dagen
70
Zo blijft je huis koel tijdens zomerse dagen

Onder personen met een kwetsbare gezondheid vallen onder anderen baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, bewoners van verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Volgens het RIVM moeten zij deze week extra alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Het RIVM waarschuwt daarnaast voor smog. Mensen die gevoelig voor smog zijn, krijgen daarom het advies om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Hierbij richt het instituut zich vooral op mensen met chronische aandoeningen aan de longen, het hart en vaten.

Dit staat in het Nationaal Hitteplan:

  • Drink voldoende.
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
  • Zoek de schaduw op.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond.
  • Hou de woning koel met zonwering, een ventilator of airconditioning.
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Week met tropische temperaturen verwacht

Volgens Weerplaza is het woensdag "nog relatief koel in vergelijking met wat ons te wachten staat". De komende vier dagen worden temperaturen van 30 tot 35 graden verwacht.

Op zaterdag, de warmste dag van week, kan het in het zuiden van Nederland zelfs 37 graden worden. Ook na het weekend blijft het warm. "Het ziet ernaar uit dat de hitte tot en met woensdag 12 augustus aanhoudt", meldt Weerplaza.