7.645 mensen hebben het afgelopen jaar een aanvraag ingediend voor een financiële tegemoetkoming voor Joodse nabestaanden en slachtoffers van de treintransporten naar vernietigingskampen, die de Nederlandse Spoorwegen (NS) tijdens de Tweede Wereldoorlog uitvoerden. 5.001 indieners hebben inmiddels een bedrag uitgekeerd gekregen.

Dat zegt holocaustoverlevende en initiatiefnemer Salo Muller dinsdag tegen NPO Radio 1-programma 1 op 1. Volgens hem moet over duizend aanvragen nog een besluit worden genomen.

Samen met president-directeur Roger van Boxtel van de NS richtte hij eind 2018 de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WO ll Transporten NS op. Sinds 5 augustus vorig jaar konden mensen een aanvraag doen voor de vergoeding. Dinsdag is de laatste dag dat dit nog kan.

Een commissie, geleid door oud-burgemeester van Amsterdam en voormalig PvdA-leider Job Cohen, beoordeelt de aanvragen. De doelgroep van de tegemoetkoming zijn directe slachtoffers van de transporten, weduwen, weduwnaars, kinderen en erfgenamen van de slachtoffers.

Overlevenden van slachtoffers van de transporten van de Tweede Wereldoorlog krijgen 15.000 euro. Nabestaanden hebben recht op een bedrag van 5.000 of 7.500 euro. De NS keerde tot nu bijna 40 miljoen euro uit.

NS verdiende 2,5 miljoen euro

De NS verdiende tijdens de oorlog ongeveer 2,5 miljoen euro aan de transporten van onder meer Joden, Roma en Sinti naar concentratiekampen. De NS was door de nazi's gevraagd om treinstellen beschikbaar te stellen voor die transporten en daar een speciale dienstregeling voor op te stellen.

De mensen die per trein werden vervoerd naar concentratiekampen moesten zelf hun treinkaartje betalen en als dat niet lukte, stuurde de NS een factuur naar de nazi's.

In 2005 bekende de NS al schuld en bood het excuses aan voor het handelen van het bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog.