Voor de kust van Monster, ten zuidwesten van Den Haag, is vrijdagavond gezocht naar een vermiste tiener die door de sterke zeestroming in de problemen is geraakt. De zoektocht is vanwege invallende duisternis gestaakt, maar gaat zaterdagochtend verder. De reddingsbrigade heeft vrijdag in totaal negen mensen gered nadat zij in zee in een levensbedreigende situatie terechtkwamen.

Rond 19.50 uur raakte een groepje van drie zwemmers in de problemen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Haaglanden. Strandgangers konden twee van de drie mensen redden, maar zagen een derde persoon kopje-onder gaan.

De reddingsbrigade, kustwacht, brandweer en politie zijn daarna een grootscheepse zoekactie begonnen met reddingsboten en helikopters. Tientallen strandgasten hielpen vrijwillig door een lang lint te vormen om een groot gedeelte langs het strand af te kunnen zoeken.

De drie zijn een stukje de zee ingezwommen en werden vervolgens meegevoerd door de sterke zuidelijke stroming. Ze kwamen in de problemen toen ze terug wilden zwemmen.

Tot ongeveer 22.00 uur werd er in het water gezocht. Daarna is de reddingsbrigade in bootjes op het water en met auto's vanaf de kant nog een uur door blijven zoeken, waarna dat door de invallende duisternis niet meer kon. Zaterdagochtend wordt de zoektocht voortgezet.

Menselijke ketting zoekt naar vermiste zwemmer bij Monster
77
Menselijke ketting zoekt naar vermiste zwemmer bij Monster

Reddingsbrigade kwam 229 keer in actie

De reddingsbrigade is vrijdag in totaal 229 keer in actie gekomen langs de gehele Nederlandse kust. 48 zwemmers zijn in de problemen gekomen, negen van hen zijn gered uit een levensbedreigende situatie.

Een woordvoerder noemt die aantallen "behoorlijk fors". Er stond een sterke stroming en door het mooie weer was het uitzonderlijk druk langs de kust. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt ook voor de sterke stroming die zaterdag langs de kust staat.