Zo'n duizend boeren protesteerden woensdag in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven tegen de veevoermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw). Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.
woensdag 22 juli 2020 om 15:47
Ruim duizend boeren protesteren woensdag in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven. De boeren protesteren tegen de vervoermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw).
Zo verliep het boerenprotest tegen de veevoermaatregelen
Zo verliep het boerenprotest tegen de veevoermaatregelen
woensdag 22 juli 2020 om 13:56
Tijdens het protest nemen meerdere sprekers het woord, onder wie ook Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever (Foto: Pro Shots).
woensdag 22 juli 2020 om 13:24
Programma wordt hervat
Na een korte pauze is het programma inmiddels weer hervat, laat verslaggever Job van der Plicht weten.
woensdag 22 juli 2020 om 12:56
Jos Ubels roept demonstranten op afstand te houden
Jos Ubels, vicevoorzitter van FDF, doet nogmaals de oproep om onderling 1,5 meter afstand te houden. "We proberen jullie allemaal gezond te houden, dus een beetje beweging erin."
woensdag 22 juli 2020 om 12:41
Vollenbroek roept boeren op ook naar zichzelf te kijken
Johan Vollenbroek, de man die via de rechter het kabinet aan het eigen stikstofbeleid hield, is nu op een groot scherm te zien. Waar boeren onlangs verhaal kwamen halen bij Vollenbroek, luisteren ze nu ademloos naar hem, meldt NU.nl-verslaggever Job van der Plicht.

De boeren kunnen via Zoom praten met Vollenbroek, die de boeren oproept ook naar zichzelf te kijken voor de oplossing van het stikstofprobleem.

De verbinding hapert wat als Vollenbroek vragen van boeren gaat beantwoorden. "Volgens mij hangt er een grote stikstofwolk boven zijn huis", klinkt het.
woensdag 22 juli 2020 om 12:21
Inmiddels duizend boeren aanwezig
Naar schatting van NU.nl-verslaggever Job van der Plicht zijn er inmiddels duizend mensen aanwezig in De Bilt. Het maximum van tweeduizend demonstranten is dus nog niet bereikt. Het lukt overigens nog steeds niet om onderling 1,5 meter afstand te houden.
woensdag 22 juli 2020 om 12:05
Veearts over gevolgen eiwitvermindering 
Veearts Bernd Hietberg legt in De Bilt uit wat een vermindering van eiwit met koeien kan doen. Tijdens de vorige zomer, die droog was, zat er veel suiker in het gras, maar te weinig eiwit. "De koeien hadden toen minder glans, we zagen toen al een beetje wat de maatregel kan doen."
 
"Daarnaast bestaat het risico dat kalfjes een te lage weerstand krijgen als er te weinig eiwit in de eerste melk (biest) zit", aldus veearts Hietberg. "Dan gaat het niet goed met de kalfjes en dat is het risico van deze maatregel."

Minister Schouten heeft de voermaatregel ingevoerd, omdat de verminderde hoeveelheid eiwit tot minder uitstoot van ammoniak (waar stikstof in zit) leidt. Die zogenoemde stikstofruimte kan worden gebruikt voor de bouw van huizen en aanleg van wegen.

Volgens de minister hebben de voermaatregelen geen effect op de melkproductie en -kwaliteit. Ook de gezondheid van koeien lijdt er volgens haar niet onder.
woensdag 22 juli 2020 om 11:52
Van den Oever: Sprake van twee rekenmachines 
FDF-voorman Van den Oever benadrukt dat voor deze locatie (De Bilt, in de buurt van het RIVM) is gekozen, omdat er "sprake is van twee rekenmachines". "Eén voor de boeren en één van Mark Rutte zelf", aldus de FDF-voorman.
woensdag 22 juli 2020 om 11:21
Op sommige plekken op de Biltse Rading is het erg druk. (Foto: Pro Shots)
woensdag 22 juli 2020 om 11:11
Farmers Defence Force: houd je aan de regels
FDF-voorman Mark van den Oever roept de boeren op om zich aan de anderhalvemeterregel te houden, omdat de demonstratie anders verboden wordt voor die begonnen is.
woensdag 22 juli 2020 om 11:06
Boeren protesteren in De Bilt tegen veevoermaatregel
Boeren protesteren in De Bilt tegen veevoermaatregel
woensdag 22 juli 2020 om 10:40
RIVM: Protesterende boeren zijn aan verkeerde adres
De boeren zijn aan het verkeerde adres, schrijft het RIVM op zijn website als reactie op het boerenprotest. "Het RIVM bepaalt niet welke maatregelen worden genomen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen, zoals die op het gebied van veevoer", is er te lezen.
woensdag 22 juli 2020 om 10:36
'Enkele honderden boeren aanwezig'
NU.nl-verslaggever Job van der Plicht schat dat er inmiddels een paar honderd boeren aanwezig zijn in Bilthoven. Het officiële programma begint over een klein uur en er zijn nog boeren onderweg.
woensdag 22 juli 2020 om 10:20
Waarom protesteren boeren eigenlijk bij het RIVM?
De landelijke protestdag vindt deze keer niet plaats in Den Haag, maar in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Waarom kiezen de boeren ervoor om bij het onderzoeksinstituut te demonstreren? Lees het in dit artikel (klik).
woensdag 22 juli 2020 om 10:06
Deze boer is toch met zijn trekker naar De Bilt gekomen. Hij werd tegengehouden door de politie. (Foto: Bas Scharwachter)
woensdag 22 juli 2020 om 10:05
Trekkers zijn niet toegestaan bij het protest. Daarom zijn de meeste boeren met de auto naar De Bilt gekomen. Of in dit geval met een pick-uptruck. (Foto: Pro Shots)