Defensie heeft dinsdagavond meerdere vrachtwagens richting het gebouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven gestuurd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie aan NU.nl. De vrachtwagens worden bij het gebouw neergezet vanwege de verwachte landelijke boerenprotesten van woensdag.

Meerdere veiligheidsregio's hebben dinsdagavond vanwege de protestdag aangekondigd om demonstraties met landbouwvoertuigen te verbieden. Het gaat om de veiligheidsregio's Groningen, Flevoland en Gooi- en Vechtstreek.

"De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat representanten van boeren waaronder Farmers Defence Force (FDF) opnieuw voornemens zijn op grote schaal demonstraties, blokkades of andere ontwrichtende acties te organiseren", schrijft de gemeente Groningen.

Het verbod geldt in alle drie de veiligheidsregio's van 0.00 uur tot 23.59 uur. "Doel hiervan is de gezondheid te beschermen, de verkeersveiligheid te waarborgen en wanordelijkheden te voorkomen. Het staat iedereen vrij om op andere manieren te demonstreren", aldus de gemeente Groningen.

Vrachtwagens van Defensie ingezet in Bilthoven

Veiligheidsregio Utrecht verbood de boeren eerder op dinsdag al om met tractoren naar de demonstratie te komen. Demonstranten mogen nu met maximaal tweeduizend mensen samenkomen op de Biltse Rading, in de buurt van het RIVM-gebouw.

Dinsdagavond zijn zo'n zestien vrachtwagens met veertig militairen naar het RIVM-gebouw gereden. De voertuigen zijn gestuurd op verzoek van de burgemeester van Bilthoven, Sjoerd Potters.

De vrachtwagens moeten de straten die naar het gebouw leiden afsluiten. Bij eerdere boerenprotesten werden eveneens legervoertuigen ingezet.

Acties gericht tegen veevoermaatregel

Boeren organiseren een landelijke protestdag met verschillende acties, waaronder een bij het RIVM. De acties zijn gericht tegen de voermaatregel die landbouwminister Carola Schouten vanaf 1 september wil invoeren om het stikstofprobleem in Nederland aan te pakken.

De boeren zijn boos over deze maatregel. Uit berekeningen van het RIVM zou blijken dat de veehouderij de grootste veroorzaker van het stikstofprobleem in Nederland is. Volgens de boeren kloppen deze berekeningen niet.