Een 21-jarige vrouw heeft donderdag 2,5 jaar celstraf opgelegd gekregen voor het oplichten van ouderen in onder meer Eindhoven en Utrecht. Ze deed zich voor als zorgmedewerker die bloedonderzoek kwam doen. Met deze specifieke babbeltruc is een nieuw dieptepunt bereikt, zo stelt de rechtbank.

De 23-jarige medeverdachte, die van minder feiten werd verdacht, is vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

De 21-jarige vrouw uit Ede heeft in oktober vorig jaar meerdere ouderen opgelicht en bestolen terwijl ze zich in een aantal gevallen voordeed als zorgverlener. Behalve in Eindhoven en Utrecht sloeg de vrouw ook toe in Oudekerk aan de Amstel.

"Nadat de verdachte de slachtoffers in hun vingers had geprikt, vertelde ze dat de bloedwaarden niet in orde waren. Ze liet de slachtoffers vervolgens met hun pinpas betalen voor het bloedprikken of voor benodigde medicijnen. Op die manier wist ze de pincodes en pinpassen van de slachtoffers te bemachtigen", meldt de rechtbank.

De vrouw stal vervolgens duizenden euro's met de gestolen pinpassen. Met behulp van slachtofferverklaringen, camerabeelden en bank- en telefoongegevens is de identiteit van de verdachte achterhaald. Volgens de rechtbank heeft zij zich schuldig gemaakt aan oplichtingen en diefstallen.

De rechtbank stelt dat er niet alleen misbruik is gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare ouderen, maar ook dat hun lichamelijke integriteit geschonden is door in bepaalde gevallen daadwerkelijk in de vingers van de slachtoffers te prikken voor een bloedmeting.