Het justitieel complex in Vlissingen krijgt definitief een zwaarbeveiligde rechtbank voor zittingen en een gevangenis met een extra beveiligde inrichting voor zware criminelen. Ook komt er een beveiligde werk- en overnachtingslocatie voor advocaten, rechters en officiers van justitie. De Provinciale Staten in Zeeland, de Vlissingse gemeenteraad en het waterschap hebben met de plannen ingestemd, meldt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dinsdag in een Kamerbrief.

Dekker schrijft in de brief dat er toenemende behoefte is aan capaciteit voor beveiligd vervoer, plaatsen voor zware criminelen en beveiligde zittingslocaties. De komst van het complex in Vlissingen biedt volgens Dekker de mogelijkheid om aan deze behoeften te voldoen.

Eind juni werd al bekend dat er een extra beveiligde rechtbank in het complex zal komen. Verder komt er een gevangenis met een zogeheten extra beveiligde inrichting (EBI). Naast de 30 plaatsen in de EBI, komen er ook nog 192 plaatsen voor verschillende specifieke afdelingen, zoals een terroristenafdeling of een beheersafdeling voor problematische gedetineerden.

Vlissingen wordt daarmee het eerste complex in Nederland dat beschikt over een gevangenis én een rechtbank in een zwaarbeveiligde omgeving. Verder krijgt het complex een ruimte waar advocaten, rechters en officieren van justitie kunnen werken en overnachten.

Naast in het complex in Vlissingen investeert het kabinet in een landelijke voorziening ten noorden van de grote rivieren, als alternatief voor De Bunker in Amsterdam, die niet veel extra zittingen meer aankan. Het OM overlegt met de Raad van de Rechtspraak over de exacte locatie van deze voorziening. De landelijke zittingslocatie in Vlissingen zal zich richten op parketten en rechtbanken ten zuiden van de grote rivieren.

Compensatie voor besluit marinierskazerne

Het justitieel complex wordt gebouwd in Vlissingen omdat het kabinet eerder dit jaar besloot om de marinierskazerne in Doorn niet naar die Zeeuwse gemeente, maar naar het Gelderse Nieuw-Milligen te verplaatsen. De provincie Zeeland reageerde woedend op het besluit, omdat het al voor miljoenen euro's geïnvesteerd zou hebben in anticipatie op de komst van de kazerne. De Zeeuwen eisten daarom compensatie.

Naast de komst van het justitieel complex komt er een Delta Kenniscentrum op het gebied van water, voedsel en energie in Zeeland, moet er een snellere treinverbinding vanuit Zeeland naar de Randstad, Noord-Brabant en Vlaanderen komen en krijgt Zeeland een gezondheidscentrum met een huisartsenopleiding. In totaal wordt er 650 miljoen euro in de provincie geïnvesteerd.