Het Rotterdamse architectenbureau West 8 heeft besloten een grote opdracht in de Amerikaanse stad Baltimore terug te geven nadat in de VS commotie was ontstaan over een foto van Zwarte Piet. Het kiekje was acht jaar geleden gemaakt op een sinterklaasfeest. De opdracht zou het bedrijf bijna 3 ton opleveren.

West 8 heeft een bericht hierover van NRC bevestigd.

Eind juni werd er anoniem een foto van een sinterklaasfeest van het bedrijf met daarop drie Zwarte Pieten naar het stadsbestuur van Baltimore gestuurd. Zodra West 8 dit hoorde, gaf het architectenbureau de opdracht terug en veroordeelde het de foto tegenover vakblad The Architect's Newspaper.

Een week later publiceerde de online krant The Baltimore Brew de foto, wat tot commotie onder de bevolking van de stad leidde. De meerderheid van de bevolking van Baltimore is van kleur.

West 8 zegt in een verklaring dat het Zwarte Piet als een racistisch personage beschouwt en dat het sinterklaasfeest in de ban is gedaan. Toch besloot het bedrijf de opdracht terug te geven, omdat het herinrichtingsproject niet onder de negatieve aandacht mag lijden.

Blackface wordt niet geaccepteerd in de VS

In de VS wordt blackface, het zwart schminken van witte mensen, als erg racistisch beschouwd en maatschappelijk niet meer geaccepteerd. De VN bracht een paar jaar geleden een rapport uit, waarin Zwarte Piet sterk werd veroordeeld als racistische karikatuur. De Kinderombudsman constateerde in een rapport dat Zwarte Piet in strijd is met het Kinderrechtenverdrag, omdat de figuur uitsluiting, pesten en discriminatie uitlokt.

Premier Mark Rutte erkende recent dat hij zelf ook anders over Zwarte Piet is gaan denken, omdat hij inmiddels veel Nederlanders heeft gesproken die worden gediscrimineerd vanwege het kinderfeest.