Defensie onderzoekt sinds februari ongewenst gedrag binnen de cultuur bij de Onderzeedienst, laat het weten in een persbericht. Tot nu toe is twee keer aangifte gedaan, vier militairen zijn geschorst.

De afgelopen twee jaar zijn er volgens Defensie vier meldingen gedaan van ongewenst gedrag binnen de Onderzeedienst.

In twee gevallen leidde dit tot aangifte. Eén zaak komt volgende week voor de rechter; drie betrokken militairen zijn geschorst.

Nog een militair is geschorst bij een andere zaak, waar afgelopen vrijdag aangifte voor gedaan is, schrijft Defensie.

Defensie en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland (OM) konden donderdag geen verdere toelichting geven op de inhoud van de zaken of hoeveel mensen erbij betrokken zijn.

Ook vrouwen mogen op onderzeeër

Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten en vice-admiraal, zegt in een statement dat iedereen bij de marine moet kunnen rekenen op een veilige werk- en leefomgeving.

"Vanuit de Onderzeedienst hebben we signalen opgevangen van onwenselijk gedrag. Dat neem ik bijzonder serieus en dus ondernemen we stappen."

Sinds januari dit jaar mogen ook vrouwen werken als bemanningslid op onderzeeboten van de Nederlandse marine. De Onderzeedienst gold als het laatste mannenbastion van Defensie.

Na de zomer verwacht Defensie met meer duidelijkheid te komen over de bevindingen van het onderzoek, dat vertraging op heeft gelopen door de coronamaatregelen.