De vele regen die afgelopen weken is gevallen heeft in veel delen van het land de droogtezorgen voor een groot deel weggenomen, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdag.

De in juni en juli gevallen neerslag heeft in grote delen van het land voor een herstel van de grondwaterstanden gezorgd. Voor bepaalde gebieden spreekt de LCW van een "voorzichtig herstel".

"De standen variëren van zeer laag tot bovengemiddeld voor de tijd van het jaar", schrijft de commissie. Zorgen zijn er vooral nog voor Oost- en Zuid-Nederland, waar de grondwaterstanden laag blijven.

Het neerslagtekort bedraagt nog altijd 183 millimeter, maar is op dit moment stabiel. Wel verwacht de LCW dat het tekort na het weekend weer gaat toenemen.

2020 misschien droogste jaar ooit, en dit kunnen we eraan doen
311
2020 misschien droogste jaar ooit, en dit kunnen we eraan doen

Oproep zuinig te doen met drinkwater blijft gelden

Eind mei schaalde de LCW op naar "dreigend watertekort", maar inmiddels is daar geen sprake meer van en is dus weer afgeschaald naar "normaal waterbeheer".

Wel blijven genomen maatregelen, zoals vasthouden van water en regionale beregeningsverboden, van kracht. Drinkwaterbedrijven blijven daarnaast oproepen om zuinig om te gaan met water, ook al is er op dit moment voldoende drinkwater.

Na het weekend neemt neerslagtekort weer toe

De LCW verwacht dat er van woensdag tot en met vrijdag nog een "langgerekt neerslaggebied" over Nederland trekt. Daaruit kan in totaal 30 tot 40 millimeter neerslag vallen.

In het weekend wordt het droog en vanaf dat moment neemt het neerslagtekort vermoedelijk weer wat toe.