In de koffer die dinsdag in beslag werd genomen op Schiphol zat de stof dimethoaat, een insecticide. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee woensdag in gesprek met NU.nl. Hierdoor zijn vijf personen onwel geraakt nadat zij de koffer openden. Ook werd een grote hoeveelheid vals geld aangetroffen.

De insecticide is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. De stof werd aangetroffen na een uitgebreid onderzoek van het RIVM.

De aangetroffen koffer werd dinsdagmiddag in beslag genomen op de luchthaven en is vervolgens overgebracht naar een kantoorgebouw van de douane. Bij het openen ervan raakten vijf medewerkers licht onwel. Hun klachten namen snel af en ze hoefden niet overgebracht te worden naar het ziekenhuis.

Behalve de stof werd ook een "enorme hoeveelheid valse eurobankbiljetten" aangetroffen, aldus de woordvoerder. Het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro.

Waarom er vals geld en insecticide in de koffer zaten, is niet bekend. De marechaussee noemt de aangetroffen inhoud "bijzonder". Er wordt nog onderzocht van wie de koffer is.