De politie en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hadden 2,5 jaar lang een informant in de extreemrechtse partij Nederlandse Volks-Unie (NVU), schrijft NRC dinsdagavond. De krant sprak met Richard Prein, tot eind vorig jaar een naaste medewerker van NVU-leider Constant Kusters.

Prein benaderde NRC eerder dit jaar. Naar eigen zeggen wil hij zijn naam zuiveren. Door informatie door te spelen zou hij hebben geholpen bij het beschermen van de openbare orde.

Diverse bronnen bevestigen in gesprek met NRC dat Prein als informant werkte. Hij onderbouwde zijn verhaal zelf met WhatsApp-berichten tussen hem en zijn contacten bij de politie.

Prein werkte van juni 2017 tot eind 2019 als informant. Hij was 'kringleider' van de provinciale afdeling van de partij in Noord-Brabant. In 2018 verkozen leden van de NVU hem tot 'Activist van het jaar'. Terwijl hij extremistische activiteiten organiseerde, hielden de politie en de AIVD toezicht.

Prein gaf de politie en de AIVD onder meer inzicht in de verhouding tussen extreemrechts en Forum voor Democratie en vertelde over dreigende confrontaties tussen linkse en rechtse activisten. Ook infiltreerde hij bij de neonazistische partij Racial Volunteer Force (RVF).

In september 2019 organiseerde hij samen met de RVF een anti-Israëldemonstratie in Den Haag, maar deze werd afgeblazen vanwege de ophef die ontstond.

Kusters kon niet bewijzen dat Prein informant was

NVU-leider Kusters zegt in NRC dat hij al vermoedens had dat Prein een informant was. Bewijs hiervoor ontbrak echter.

De politie en de AIVD betaalden Prein in totaal ongeveer 3.000 euro voor de informatie die hij doorspeelde. Dat geld stak hij deels in het ondersteunen van de partij.

De AIVD zegt tegen NRC geen mededelingen te mogen doen over met wie de inlichtingendienst praat. Ook de Rotterdamse politie zegt dat ze "uitermate terughoudend" is met het delen van informatie over de kwestie.