De vorige maand ontdekte martelkamer in een container in Wouwse Plantage lag vol met attributen die gebruikt kunnen worden om te folteren. Zo zijn onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien en tape aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in een gedetailleerd bericht over de zaak.

Zes andere containerruimtes waren ingericht als cel. Aan het plafond waren handboeien aangebracht, zodat iemand staand met de armen omhoog geketend kon worden.

"Verder stond er uitsluitend een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel", aldus het OM. "Het beeld van de zeecontainers is ijskoud en ronduit schokkend."

NRC schreef vorige week op basis van bronnen over de martelcontainer en meldde toen ook dat er zes verdachten waren opgepakt. Het OM bevestigt dit en kan verder melden dat het om onder anderen een 40-jarige man uit Den Haag, een 44-jarige man uit Nieuwegein en een 43-jarige man uit Rotterdam gaat. De overige verdachten komen uit Spijkenisse, Utrecht en Lexmond.

Zij worden verdacht van het voorbereiden van een ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. "Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit", vat het OM samen. Er zijn geen personen daadwerkelijk terechtgekomen en gemarteld in de container.

Politie geeft beelden van Brabantse 'martelkamer' vrij
78
Politie geeft beelden van Brabantse 'martelkamer' vrij

OM: 'Loods werd aangeduid als behandelkamer'

De politie observeerde de loods al sinds april. Door de hack van EncroChat, die vorige week wereldkundig werd gemaakt, konden politie en justitie wekenlang live de berichten lezen die criminelen via het programma naar elkaar stuurden.

"In die berichten werden foto's verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen", zo schetst het OM.

"Als ik hem op de stoel heb, gaat er meer komen" en "Maar die hond is spoorloos" zijn enkele van de berichten die werden gelezen door politie en justitie. "De loods werd aangeduid als 'ebi' (dat is de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) en 'behandelkamer'", zo meldt het OM. De doelwitten van de aanstaande ontvoeringen zijn ingeseind en konden onderduiken.

Politiekleding en wapens aangetroffen

Bij de martelcontainer is ook een zit- en slaapgelegenheid ingericht. "Vermoedelijk voor bewakers om langer te kunnen verblijven", aldus het OM. Bij de doorzoeking zijn ook zeven handvuurwapens en een automatisch geweer gevonden. Bij doorzoekingen op woonadressen van de verdachten zijn nog eens 25 wapens aangetroffen.

In een andere containerruimte zijn sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten gevonden. Dinsdag is besloten het voorarrest van de mannen met negentig dagen te verlengen.

Een van de cellen in de container. (Foto: Openbaar Ministerie)