In verschillende delen van Nederland zijn zondagavond opnieuw boeren de weg opgegaan om te protesteren. Het is de vierde avond op rij dat de boeren actievoeren.

In Drenthe en Groningen zijn enkele tientallen trekkers naar het distributiecentrum van supermarktketen Coop in Gieten gereden. Ze blokkeerden daar de hoofdingang van het terrein.

De A32 en A7 bij Heerenveen werden urenlang in beide richtingen geblokkeerd. Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten rekening te houden met vertraging. Rond 23.00 was de A32 weer vrij.

In Groenlo in Gelderland voerden zo'n tweehonderd boeren actie bij een distributiecentrum van supermarktketen Aldi. Een aantal boeren is vanuit Groenlo doorgereden naar een distributiecentrum van de Plus in Haaksbergen, schrijft RTV Oost.

Ook in het centrum van Groningen reden tientallen trekkers. Volgens RTV Noord zijn de boeren naar het Hoofdstation in de stad gereden. Na een korte pauze is de colonne via de N7 de stad uitgereden.

In Eindhoven blokkeerde een groep boeren de toegangswegen naar Eindhoven Airport. Daarbij werden enkele toegangswegen afgezet in verband met de verkeersveiligheid. De marechaussee hield toezicht en meldde even na middernacht dat het boerenprotest bij de luchthaven voorbij was.

Sinds donderdagavond acties verspreid over het land

De boeren voeren sinds donderdagavond actie. Een groep reed toen met trekkers naar Den Haag voor een spontaan boerenprotest. In de Tweede Kamer werd donderdagavond gestemd over maatregelen op het gebied van veevoer en stikstofreductie. Ook in onder meer Groningen, Breda en Leeuwarden werden meerdere trekkers gesignaleerd.

Minister Carola Schouten (Landbouw) wil dat er een limiet komt aan de hoeveelheid ruw eiwit die een melkveehouder via krachtvoer aan zijn of haar koeien mag geven. Op die manier moet de stikstofuitstoot van de landbouw ingedamd worden.

De afgelopen dagen werd onder meer een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle geblokkeerd. Ook bij meerdere Jumbo-distributiecentra werd actiegevoerd. Zondagmiddag werd al enkele uren met ongeveer dertig trekkers de ingang van het distributiecentrum van de supermarktketen Albert Heijn in Zaandam geblokkeerd. De boeren willen afdwingen dat supermarkten een eerlijke prijs voor hun producten betalen.

Boeren blokkeren distributiecentrum AH in Zwolle uit protest
54
Boeren blokkeren distributiecentrum AH in Zwolle uit protest