De groep Boeren in Actie Noord-Holland heeft zondagmiddag enkele uren met ongeveer dertig trekkers de ingang van het distributiecentrum van de supermarktketen Albert Heijn in Zaandam geblokkeerd.

De groep noemt het een "publieksvriendelijke actie" en zei om die reden niet over de snelweg te zullen rijden.

De boeren vinden dat Albert Heijn zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen. De actievoerders vertrokken rond 15.30 uur weer, na een toezegging te hebben ontvangen dat de directie van de supermarktketen contact met hen zal opnemen.

"Consumenten willen goede en gezonde producten. Maar daar moet Albert Heijn dan ook voor betalen", vertelt Ad Baltus van Boeren in Actie Noord-Holland aan NH Nieuws. "We snappen dat het bedrijf moet verdienen, maar voor ons worden de marges steeds kleiner."

Zaterdag ook al onverwachte acties

Zaterdag voerden verschillende groepen boeren ook al onverwachte acties door het hele land tegen het stikstofbeleid van de minister van Landbouw Carola Schouten.

Op de A28 werd zaterdag de weg geblokkeerd met landbouwvoertuigen. Na een uurtje was de snelweg weer vrij. Ook blokkeerden groepen boeren enkele distributiecentra van supermarkten.

Verder reden er zaterdag tientallen trekkers door Amsterdam. Met de politie werd afgesproken dat ze een rondje mogen maken, maar niet over de grachten en niet naar de Dam mochten gaan. Agenten begeleidden de boeren zodat de actie probleemloos zou verlopen.