De brandweerkorpsen hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun handen vol gehad aan drie grote branden in het land. Bij de branden, die in Deventer, Zandvoort en Sliedrecht woedden, kwam veel rook vrij. In alle drie de plaatsen werd een afzonderlijke GRIP-1 situatie afgekondigd, wat inhoudt dat de hulpdiensten moeten samenwerken vanwege de omvang van het incident.

De verschillende veiligheidsregio's waarschuwden omwonenden via Twitter vanwege de branden om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen.

In Deventer woedde in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand bij een metaalrecyclingsbedrijf aan de Danzigweg. De brand veroorzaakte grote rookwolken, waardoor omwonenden een NL-Alert hebben ontvangen.

De brand brak om 04.00 uur uit en werd niet veel later opgeschaald naar een GRIP-1 situatie. Iets na 06.00 uur had de brandweer de brand onder controle.

Volgens RTV Oost kwamen de hulpdiensten af op een melding van een inbraak bij het bedrijf. Ter plekke sloegen de vlammen uit het dak.

Veel rookoverlast op boulevard bij Zandvoort

De brand in Zandvoort brak even voor 3.30 uur uit in een strandtent. Omdat de brand uitsloeg, werd ook voor deze brand opgeschaald naar GRIP-1.

De rook gaf vooral aan de boulevard overlast, meldt Veiligheidsregio Kennemerland. In het dorp zelf werd de rooklucht ook geroken.

Rond 6.45 uur was ook deze brand meester, aldus de Veiligheidsregio. Het pand wordt door de Veiligheidsregio als verloren beschouwd.

Strandtent in Zandvoort gaat in vlammen op bij grote brand
86
Strandtent in Zandvoort gaat in vlammen op bij grote brand

Asbest vrijgekomen bij brand in loods Sliedrecht

Bij een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Sliedrecht is in de nacht van zaterdag op zondag asbest vrijgekomen. De brand, die even voor 5.00 uur uitbrak in een loods aan de Calandstraat, werd met veel materieel bestreden. In verband met de aanwezigheid van asbest werd opgeschaald naar GRIP-1.

De brand veroorzaakte veel rook, die in de richting van het station en verder de polder introk, aldus de Veiligheidsregio.