Boze boeren blokkeerden vrijdagavond enkele uren de A2 bij het Noord-Brabantse Liempde. Volgens Omroep Brabant hielden zo'n zeventig tractors het verkeer richting Den Bosch tegen. Ook in Deventer, Groningen en het Drentse Beilen werden vrijdagavond acties gehouden.

De ANWB meldde rond 20.45 uur dat weggebruikers rekening moesten houden met zo'n twintig minuten vertraging. Het verkeer werd omgeleid vanaf knooppunt Batadorp, aldus Rijkswaterstaat. Om 23.00 uur was de file opgelost.

De blokkade was een van meerdere boerenacties op donderdag en vrijdag. Zo demonstreerde vrijdag een kleine groep van tientallen boeren op het Malieveld en deden boeren bij verschillende politiebureaus aangifte tegen minster Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vanwege dierenmishandeling. Ook blokkeerden enkele tientallen boeren in tractoren enkele uren twee plekken op de A1 bij Deventer en trok een grote stoet trekkers vrijdagavond, onder luid getoeter, door de binnenstad van Groningen.

Verder blokkeerde een groep boeren vrijdag korte tijd een distributiecentrum van een supermarktketen in het Drentse Beilen met tractoren en andere voertuigen. Iets na 1.00 uur was de blokkade voorbij. De politie laat weten één aanhouding te hebben verricht. De boer, die werd aangehouden voor rijden onder invloed, is overgebracht naar het politiebureau.

Donderdagavond doken onder meer tientallen boeren met landbouwvoertuigen op in Den Haag en Groningen. In Den Haag moest Defensie de binnenstad met vrachtwagens afzetten. In Groningen reden trekkers de stad in en zouden ze schade hebben aangericht op de landingsbaan van Groningen Airport Eelde.

Tientallen boeren blokkeerden A1 met tractoren
48
Tientallen boeren blokkeerden A1 met tractoren

Boeren protesteren tegen plan van minister Schouten

De blokkades zijn acties die door kleine groepen boeren zelf georganiseerd zijn, zegt Ronne Smolders van Agractie in gesprek met NU.nl. De boeren demonstreren tegen een plan van minister Schouten om de stikstofneerslag in Nederland te verminderen.

Schouten wil het toevoegen van extra eiwit aan veevoer verbieden. Veehouders zijn tegen het plan omdat het volgens hen slecht is voor de gezondheid van de dieren.