Tientallen protesterende boeren hebben vrijdag met tractoren de A1 geblokkeerd ter hoogte van Holten (richting Deventer) en bij de afrit Wilp-Twello (richting het oosten). De weg werd rond 18.15 uur weer vrijgegeven, maar omrijdende auto's zorgden in het gebied nog enkele uren voor grote vertragingen.

Het verkeer op de A1 lag vanmiddag zo goed als stil vanwege de blokkades, zegt de ANWB. Op de omliggende wegen en omleidingsroutes moesten weggebruikers rekening houden met een grote vertraging. Op het hoogtepunt was er bijna twee uur vertraging richting Hengelo.

De ANWB noemde de lokale verkeersinfarcten rond 18.40 uur nog "tamelijk rampzalig".

Agenten hebben waar mogelijk gegevens van demonstranten genoteerd die in overtreding zijn. Mogelijk leidt dit op een later tijdstip tot boetes.

Volgens RTV Oost waren de boeren van plan om tot vanavond laat te blijven staan, maar besloten ze uiteindelijk toch anders. Ze zouden een snackwagen hebben laten komen en besloten na het avondeten rond 17.30 uur te vertrekken.

De eerste blokkade bij Holten begon rond 15.00 uur. Daarna verzamelde zich rond 16.00 uur een nieuwe groep boeren bij de afrit Wilp-Twello. Op beide plekken blokkeerden demonstranten in eerste instantie de hele rijbaan. De politie ging met de betogers in overleg.

Boeren protesteren tegen plan van minister Schouten

De blokkades zijn acties die door kleine groepen boeren zelf georganiseerd zijn, zegt Ronne Smolders van Agractie in gesprek met NU.nl. Boeren demonstreren vrijdag op verschillende plekken in het land tegen een plan van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om de stikstofneerslag in Nederland te verminderen.

Schouten wil het toevoegen van extra eiwit aan veevoer verbieden. Veehouders zijn tegen het plan omdat het volgens hen slecht is voor de gezondheid van de dieren.

Op meer plekken gedemonstreerd

De blokkade is één van meerdere boerenacties donderdag en vrijdag. Zo demonstreerde vrijdag een kleine groep van tientallen boeren op het Malieveld en deden boeren aangifte van dierenmishandeling tegen Schouten bij verschillende politiebureaus.

Donderdagavond doken onder meer tientallen boeren met landbouwvoertuigen op in Den Haag en Groningen. In Den Haag moest Defensie de binnenstad met vrachtwagens afzetten. In Groningen reden trekkers de stad in en zouden ze schade hebben aangericht op de landingsbaan van Groningen Airport Eelde.

Tientallen boeren blokkeerden A1 met tractoren
48
Tientallen boeren blokkeerden A1 met tractoren