Klusjesman Josef B. blijft vastzitten in de zaak-Ruinerwold, zo heeft de rechtbank in Assen vrijdag besloten. Het onderzoek naar de psyche van de man kan ook doorgang vinden.

B. is onlangs al opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC), maar weigert medewerking. "Ik heb vier woorden gezegd", aldus de klusjesman tijdens een zitting op donderdag. "Ja, nee, goedemorgen en goedemiddag. Maar dat was per ongeluk."

De klusjesman zou samen met medeverdachte Gerrit Jan van D., de vader van de kinderen, onderzocht worden. Zo wilden de onderzoekers bijvoorbeeld kijken naar hun interactie. Vanwege de toestand van Van D. kon hij echter niet opgenomen worden in het PBC. Hij heeft een hersenbloeding gehad en kan als gevolg hiervan amper communiceren.

B.'s advocaat, Yehudi Moszkowicz, hekelde bij de zitting het feit dat zijn cliënt nog altijd vastzit terwijl nog niet duidelijk is wat zich nu precies heeft voorgedaan in de boerderij. Daarnaast kan de man zich als gevolg van zijn opname in het PBC niet verdedigen in een geschil met de gemeente. Moszkowicz wilde dan ook dat de hechtenis van B. geschorst zou worden.

B. en de vader van de kinderen worden vervolgd voor vrijheidsberoving. Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat de kinderen zich niet vrij voelden om te vertrekken en negen jaar opgesloten hebben gezeten, zonder contact met de buitenwereld. Daarnaast zou Van D. volgens het OM twee van zijn kinderen seksueel misbruikt hebben.

'Kinderen voelden zich niet vrij boerderij Ruinerworld te verlaten'
99
'Kinderen voelden zich niet vrij boerderij Ruinerworld te verlaten'

'Amper contact met kinderen gehad'

De uit Oostenrijk afkomstige klusjesman heeft verklaard dat hij amper contact heeft gehad met de zes kinderen in de boerderij. Slechts twee van hen zou hij weleens hebben gesproken, en pas toen ze al volwassen waren. "Dus hoe kan ik ze dan vastgehouden hebben? Ik snap er geen reet van."

De afzondering van Van D. en zijn kinderen heeft volgens de klusjesman een godsdienstige reden en zou tijdelijk van aard zijn. De vader zou "de situatie voor de kinderen gaan oplossen", zei hij donderdag.

Van D. en de zes jongste van in totaal negen kinderen zijn in 2010 naar de boerderij in het Drentse Ruinerwold verhuisd. Zij werden in oktober 2019 ontdekt toen een van de kinderen in een café alarm sloeg. De moeder van de kinderen is in 2004 al overleden.