Peter Schouten is definitief advocaat van kroongetuige Nabil B. geworden, zo wordt vrijdag aan NU.nl bevestigd na berichtgeving door het AD. B. zat sinds maart zonder juridische bijstand.

Schouten had vlak na de dood van de eerdere advocaat van B., Derk Wiersum, in september 2019 al laten weten bereid te zijn de kroongetuige bij te staan. Een anonieme advocaat nam toen de verdediging op zich, maar legde die in maart neer.

Peter R. de Vries heeft de rol van vertrouwenspersoon op zich genomen, maar voorwaarden die hij daaraan verbindt zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet in te willigen.

De Vries laat desgevraagd weten dat hij nog steeds graag toegang wil tot de kroongetuige. "Fysiek dan wel telefonisch", aldus de misdaadjournalist. Eerder liet De Vries weten dat hij aan het OM verzocht heeft deze gesprekken dan niet af te luisteren. Justitie beschouwt dat als een privilege dat alleen een advocaat toekomt.

"We zullen kijken of we de komende tijd gedaan kunnen krijgen dat ik daarvoor meer faciliteiten krijg", aldus De Vries aangaande zijn rol als vertrouwenspersoon en woordvoerder.

Verhoren kroongetuige inmiddels hervat

Het niet faciliteren van De Vries was voor de kroongetuige lange tijd reden om niet langer verklaringen af te leggen. Toen het verhoor 26 juni echter werd hervat, koos B. er alsnog voor vragen te beantwoorden.

De Vries zegt dat dat B. die vrijdag vragen heeft beantwoord waarbij rechtsbijstand niet direct vereist was. Vragen van de verdediging over het bijstaan van de kroongetuige door Schouten en De Vries werden door de rechter-commissaris niet toegelaten.

Schouten heeft zich dus formeel als advocaat gesteld van B. "Samen met nog iemand", aldus De Vries, verwijzend naar een tweede advocaat.