Dag! in dit liveblog houden we jullie op de hoogte van de boerenprotesten in het land. Tientallen boeren kwamen donderdagavond met trekkers naar onder meer Den Haag om te protesteren tegen de veevoer- en stikstofmaatregelen. Agractie heeft opgeroepen om vrijdag wederom actie te voeren, onder meer op het Malieveld in Den Haag.
vrijdag 3 juli om 11:02
Gronings Vliegveld doet aangifte tegen boeren
Ook in Groningen werd donderdagavond gedemonstreerd. Onder meer bij Groningen Airport Eelde, waar boeren zonder toestemming de start-en landingsbaan zijn opgereden. Het vliegveld doet daarom aangifte, meldt de Groninger Internet Courant.
vrijdag 3 juli om 10:08
Eerste boeren op Malieveld, Agractie verwacht 'honderden' boeren
De eerste boeren zijn vrijdag aangekomen op het Malieveld in Den Haag, zegt Bart Kemp van Agractie in gesprek met NU.nl. Hij verwacht dat "enkele honderden" boeren zich aansluiten bij het protest.
vrijdag 3 juli om 08:33
Onduidelijk hoeveel boeren op protest afkomen
Het is nu nog rustig in Den Haag, maar naar verwachting komen rond 10.00 uur de eerste boeren aan in de Hofstad. Defensie heeft de binnenstad afgesloten om te voorkomen dat boeren daar gaan protesteren. Onduidelijk is nog hoeveel boeren op het protest afkomen.

NOS meldt dat de boeren toestemming hebben om te demonstreren. "Voorwaarde is dat ze 1,5 meter afstand houden en niet met voertuigen het Malieveld op gaan. Tractoren kunnen om het Malieveld heen worden geparkeerd", aldus de nieuwswebsite.
vrijdag 3 juli om 04:35
LTO: 'Frustraties en emoties bij melkveehouders zitten hoog'
Landbouworganisatie LTO laat in een reactie op de aangenomen motie weten Schouten op te roepen om de motie uit te voeren. De aangenomen motie is een klein lichtpuntje voor de sector, schrijft de LTO. "De frustraties en emoties bij melkveehouders zitten hoog. Door gebrek aan politiek lef en juridische tunnelvisie hangt er nog altijd een voermaatregel boven de markt die de sector in rep en roer brengt."

De LTO zegt daarnaast teleurgesteld te zijn "dat het zo ver moest komen". "Afgelopen weken zijn er vanuit de sector verschillende alternatieve voorstellen aan het ministerie gedaan. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd die uiteindelijk niets hebben opgeleverd. Dat schaadt het vertrouwen in een zinvolle dialoog met het ministerie van LNV. Nu stuurt de Kamer de minister in het holst van de nacht bij."
vrijdag 3 juli om 03:28
Kamer stemt in met herberekening veevoerplan door PBL
De Tweede Kamer heeft zojuist ingestemd met de motie van VVD en CDA, die Schouten hebben gevraagd om de plannen over de eiwittoevoer te laten herberekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Minister Carola Schouten (Landbouw) liet donderdag eerder al weten dat niet te zien zitten. Er is niet veel tijd voor extra adviezen en doorrekeningen van de veevoermaatregel, die per 1 september in moet gaan. "Als het PBL niet op tijd kan leveren, dan zie ik het als een onbegaanbare weg", zei Schouten.

De door SGP ingediende motie over het heroverwegen van de voermaatregel werd afgelopen nacht verworpen.
vrijdag 3 juli om 02:32
Deel binnenstad Den Haag afgesloten voor verkeer
Een gedeelte van de binnenstad van Den Haag is in de nacht van donderdag op vrijdag afgesloten voor verkeer. Defensievoertuigen blokkeren de toegangswegen naar de stad.

"Gezien de veiligheid is het beter dat de boeren met trekkers niet naar de binnenstad komen", zegt een woordvoerder van de politie tegen NU.nl. Hoe lang de sluiting gaat duren, is nog niet duidelijk. "Dat heeft te maken met het verloop van de demonstratie van vandaag", aldus de zegsman. Hij laat weten dat de demonstratie van donderdagavond rustig is verlopen.
vrijdag 3 juli om 01:44
Geen sprake van noodbevel in Den Haag
Er is geen sprake van een noodbevel in Den Haag. De berichten, die onder meer via Twitter werden verspreid, zijn onjuist, laat de politie via Twitter weten. "Wij staan in contact met de organisatie van het protest", aldus de politie.
vrijdag 3 juli om 01:29
Stemming over maatregelen verlaat
De vergadering in de Tweede Kamer is even voor 1.30 uur geschorst. Om 2.15 uur gaat de vergadering verder, en zal de Tweede Kamer stemmen over de maatregelen op het gebied van veevoer en stikstofreductie. Voordat hierover gestemd kan worden, moet nog over ruim tweehonderd andere moties worden gestemd. De stemming over de stikstofmaatregelen wordt rond 3.30 uur verwacht.
vrijdag 3 juli om 01:20
Hoewel de rust op veel plekken lijkt te zijn wedergekeerd, zijn boeren wel nog steeds aanwezig in Den Haag. Op beelden is te zien dat kermisexploitanten zich bij de trekkers hebben gevoegd. Defensie is nog steeds aanwezig en heeft delen van de binnenstad afgezet.
vrijdag 3 juli om 01:13
Stemming over maatregelen rond 1.30 uur
In de Tweede Kamer is nog altijd het debat gaande. Rond 1.30 uur wordt de stemming over maatregelen op het gebied van veevoer en stikstofreductie verwacht. 

De stemming zal gaan over het begrenzen van de hoeveelheid ruw eiwit die een melkveehouder via krachtvoer aan zijn of haar koeien mag geven. De stikstofuitstoot van de landbouw moet op deze manier worden ingedamd.
vrijdag 3 juli om 00:41
Agractie kondigt actie aan op Malieveld in Den Haag
Belangengroep Agractie heeft haar achterban opgeroepen om vrijdag tussen 10.00 uur en 11.00 uur naar het Malieveld in Den Haag te komen om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die gaan worden getroffen. "Gedurende de nacht en ochtend arriveren de trekkers. Het podium is geregeld, evenals geluid en een aantal sprekers", aldus de belangengroep.

Het programma start om 12.00 uur en duurt een uur. Agractie roept de demonstranten wel op zich aan de coronamaatregelen te houden.
vrijdag 3 juli om 00:22
Boeren in Groningen keren richting huis
De boeren in Groningen keerden even voor middernacht weer richting huis, schrijft RTV Noord. Niet alleen op de Grote Markt in de stad, maar ook bij het nabijgelegen vliegveld in Eelde hebben de boeren donderdagavond geprotesteerd.

Het was echter niet de bedoeling dat de boeren zich verzamelden op het plein in de stad, waar op dat moment veel mensen zaten te borrelen. De politie heeft met meerdere afzettingen getracht te voorkomen dat de boeren richting de binnenstad trokken, maar kon niet voorkomen dat de trekkers rond 22.00 uur toch het plein opreden. Uiteindelijk verzamelden tientallen trekkers op de Grote Markt en Vismarkt in de stad.
donderdag 2 juli om 23:26
Politie verhindert Limburgse boeren van rijden op A2
De politie heeft verhinderd dat verschillende boeren uit Limburg de snelweg A2 konden oprijden. De boeren hadden zich volgens 1Limburg verzameld in Nederweert bij de A2.

Omdat de boeren de snelweg niet op mochten rijden, besloten ze al luid toeterend terug te gaan in de richting van Weert.
donderdag 2 juli om 23:11
'Ongeveer tweehonderd demonstranten in Den Haag'
Farmers Defence Force-voorzitter Mark van den Oever laat weten dat het aantal demonstranten in Den Haag is opgelopen tot ongeveer tweehonderd. Er is vanuit heel Nederland nog een onbekend aantal boeren onderweg.

Van den Oever vertelt dat de demonstranten zometeen het Buitenhof verlaten en naar een plein bij de Tweede Kamer gaan. Daar wachten zij de stemming af. "We hopen natuurlijk dat het een feestje wordt", zegt hij. "Dan gaan we het vieren door in de stad een pilsje te drinken."

Hij kan nog niks zeggen over eventuele acties als de Tweede Kamer vóór de veevoer- en stikstofmaatregelen stemt. "Dat weten we nog niet, dat zien we dan wel."
donderdag 2 juli om 22:50
Boeren rijden op hun trekkers naar de Grote Markt in Groningen
Boeren rijden op hun trekkers naar de Grote Markt in Groningen
donderdag 2 juli om 22:46
Demonstranten Buitenhof krijgen verzoek te vertrekken
De gemeente Den Haag benadrukt dat met de demonstranten is afgesproken dat ze tot 22.00 uur op het Buitenhof mochten demonstreren. De actievoerders worden daarom nu verzocht te vertrekken, aldus een woordvoerder.
donderdag 2 juli om 22:30
Boeren mogen langer op het Buitenhof protesteren
Hoewel het al 22.00 uur is geweest, staan er nog altijd demonstranten met hun tractoren op het Buitenhof. Volgens de politie had de gemeente besloten dat de actievoerders tot dat tijdstip mochten blijven. "Het protest verloopt ordelijk, het lijkt erop dat de demonstranten er langer mogen blijven staan", zegt een politiewoordvoerder. De sfeer is volgens de zegsvrouw rustig en gemoedelijk. Er staan momenteel zo'n twintig tractoren op het Buitenhof. Boeren die met hun landbouwvoertuigen naar Den Haag onderweg zijn, krijgen het verzoek deze te parkeren op de Benoordenhoutseweg en te voet verder te gaan.
donderdag 2 juli om 22:20
Boeren met hun trekkers op de Grote Markt in Groningen.
donderdag 2 juli om 22:08
Vrachtwagens Defensie blokkeren delen van Den Haag
Defensie stuurt op verzoek van de Haagse burgemeester Jan van Zanen 25 vrachtwagens naar Den Haag. Daarmee wordt de binnenstad geblokkeerd in verband met de boerenprotesten. De vrachtwagens blijven staan zolang de politie het nodig acht. Bij de blokkades zijn vijftig tot zestig militairen betrokken.
donderdag 2 juli om 21:50
De demonstrerende boeren staan in Den Haag rond het afgezette Binnenhof.
Boeren verzamelen zich op trekkers rond Binnenhof voor spontaan protest
Boeren verzamelen zich op trekkers rond Binnenhof voor spontaan protest
donderdag 2 juli om 21:47
Protesterende boeren in Breda
donderdag 2 juli om 21:45
Ook in Friesland zijn boeren de weg op gegaan om te demonstreren.
donderdag 2 juli om 21:44
De politie van Den Haag laat weten dat de protesterende boeren tot 22.00 uur bij het Binnenhof mogen blijven staan. Daarna mogen ze parkeren bij de Bezuidenhoutseweg en vervolgens te voet naar het Malieveld gaan. Dit geldt ook voor boeren die nog onderweg zijn naar Den Haag.
donderdag 2 juli om 21:38
De collone van tien trekkers wordt in Groningen door de politie door de stad geleid.
donderdag 2 juli om 21:27
Bij de boerenactie in Den Haag hebben zich ook enkele mensen aangesloten die demonsteren tegen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.
donderdag 2 juli om 21:06
De politie heeft het Binnenhof afgezet. (Foto: Regio15)
donderdag 2 juli om 20:57
Trekkers rijden richting spontaan boerenprotest in Den Haag
Trekkers rijden richting spontaan boerenprotest in Den Haag
donderdag 2 juli om 20:52
Protest is initiatief van Farmers Defence Force
Het protest is een initiatief van Farmers Defence Force (FDF). Leden zijn opgeroepen "wilde acties" te voeren door het land of om naar Den Haag te komen. Op deze manier hopen ze de stemming in de Tweede Kamer te beïnvloeden. Stichting Bouw in Verzet heeft zich bij de actie aangesloten. Agractie doet dat niet. De actiegroep wil de stemming eerst afwachten en is van plan om eventueel morgen actie te voeren.
donderdag 2 juli om 20:51
Geen problemen in het verkeer
Het protest levert tot dusver geen problemen op in het verkeer. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat vertelt dat er geen trekkers op de snelwegen rijden. "Bij onze kennis rijden ze alleen op de provinciale en gemeentelijke wegen." Het is niet duidelijk hoeveel trekkers onderweg zijn naar Den Haag.