Justitie heeft donderdag wereldkundig gemaakt dat het er opnieuw in is geslaagd een versleutelde communicatiedienst te kraken. Het programma EncroChat werd veelvuldig gebruikt door criminelen, van wie onderlinge gesprekken nu in handen van de politie zijn gekomen. Het heeft geleid tot tientallen aanhoudingen.

De Franse en Nederlandse politie presenteerden op een speciaal belegde persconferentie de eerste resultaten van wat door Andy Kraag, hoofd van de Landelijke Recherche, werd omschreven als het "grootste rechercheonderzoek ooit".

Sinds 1 april was het dankzij het kraken van de server van EncroChat, die zich in Frankrijk bevindt, mogelijk om live mee te kijken over de schouders van criminelen. De Franse justitie liet weten over een berg aan informatie te beschikken en spreekt van een unieke kijk op "hoe criminelen werken".

Ook de Nederlandse justitie heeft meer dan twintig miljoen berichten live mee kunnen lezen nog voordat deze versleuteld werden door de gebruikers en EncroChat. Het bedrijf is internationaal een van de grootste aanbieders van versleutelde digitale communicatie.

In Nederland gaat het volgens justitie om tienduizend gebruikers wiens berichten gingen over "ongekend grote aantallen ernstige misdrijven". Gevolg is dat de politie naar eigen zeggen liquidaties heeft voorkomen, plannen tot ontvoering zijn verijdeld net als voorgenomen martelingen van personen.

Pijnlijk is de constatering dat op belangrijke - logistieke - plaatsen ambtenaren lijken te zijn omgekocht.

Recherche: 'Gigantische afluisteroperatie is een ware gamechanger'
230
Recherche: 'Gigantische afluisteroperatie is een ware gamechanger'

Duizenden kilo's cocaïne in beslag genomen

Kraag maakte verder duidelijk dat er dankzij het kraken van EncroChat, onder meer 8.000 kilo cocaïne, 1.200 kilo crystal meth (methamfetamine), tientallen wapens en bijna 20 miljoen euro aan cash geld in beslag is genomen.

In Nederland zijn in verband met deze zaken meer dan honderd verdachten aangehouden. De reële verwachting is dat dit aantal de komende tijd zal toenemen.

"Naar schatting komt in meer dan driehonderd onderzoeken informatie beschikbaar over criminele organisaties", verduidelijkt de politie.

Het nieuws van de hack kondigde zich al aan nadat gebruikers van EncroChat op 13 juni werden gewaarschuwd. De aanbieder van versleutelde telefoons liet weten te zijn gehackt en niet langer de veiligheid van EncroChat te kunnen garanderen.