De politie heeft dinsdag in alle vroegte wapenhandelaar Jan B. aangehouden in zijn woning in het Brabantse Hulten. Agenten zijn daarna een onderzoek gestart op en rond het terrein van de man.

Het is opnieuw de verdenking van wapenbezit die heeft geleid tot de aanhouding van de 69-jarige man. Het zou gaan om meerdere wapens.

Zijn advocaat Brian de Pree bevestigt de aanhouding van B. tegenover NU.nl. Zijn cliënt wil op dit moment niks loslaten over de verdenking.

De politie heeft inmiddels de grootschalige zoekactie op en rondom het perceel van B. afgerond. Er werden speciale zoekteams en ook speurhonden ingezet. Of de zoekactie wat heeft opgeleverd is niet bekend.

Man eerder veroordeeld voor wapenhandel

B. is een bekende naam in het criminele circuit. De man werd in maart 2017 veroordeeld tot vijf jaar en zeven maanden cel voor de handel in wapens. Wapens die onder andere gebruikt werden bij de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.

In september vorig jaar werd de man nog vrijgesproken van het wegmaken van het lichaam van Freddy Janssen. Het voormalige lid van No Surrender zou in bijzijn van B. zelfmoord hebben gepleegd toen ze wapens aan het testen waren.

B. werd in eerste instantie schuldig bevonden aan het in stukken snijden en laten verdwijnen van het lijk, maar werd in hoger beroep vrijgesproken.

In december 2019 kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van een maand voor het bedreigen van burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze-Rijen in 2015.