De gemeente Den Haag heeft zondag rond 13.00 uur een noodverordening uitgevaardigd. Een kleine groep van enkele tientallen betogers kwam ondanks waarschuwingen alsnog op de verboden antilockdowndemonstratie op het Malieveld af.

In het noodbevel worden mensen gesommeerd om niet te demonstreren en niet naar het Malieveld of de Koekamp te komen.

De politie bevestigt dat er meerdere aanhoudingen zijn verricht, hoeveel is niet bekend. Volgens een verslaggever van NU.nl kwamen er slechts enkele tientallen mensen af op de verboden demonstratie. Er kwam ook veel pers op het Malieveld af.

Om 12.45 uur liep een kleine groep van zo'n tien personen het Malieveld op. Hierop werd ingegrepen door de politie.

De demonstranten liepen vervolgens richting het Centraal Station. Daar gaven mensen even later alsnog gehoor aan de oproep van de politie om te vertrekken.

De politie is zondagmiddag nog massaal aanwezig in Den Haag. Ook staat de ME opgesteld op verschillende plekken om eventueel in te grijpen.

De demonstranten willen protesteren tegen de coronamaatregelen die door het kabinet zijn ingesteld. Een demonstratie vorige week zondag liep uit de hand toen relschoppers de confrontatie zochten met de politie.

Politie in groten getale aanwezig op Malieveld (foto: NU.nl/Job van der Plicht)

Viruswaanzin riep op tot demonstratie

De actiegroep Viruswaanzin had vorige week opgeroepen ook deze week naar het Malieveld te komen. Burgemeester Remkes van Den Haag stak hier echter een stokje voor. Ook de rechter verbood zaterdag de demonstratie.

Advocaat Jeroen Pols van de actiegroep riep zaterdag mensen vervolgens op om zondag niet alsnog naar het Malieveld te komen, ook al stelde de groep eerder nog op "persoonlijke titel" te willen protesteren. "We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen", zegt Pols tegen het AD.

Volgens Remkes zijn er in de afgelopen dagen weer signalen geweest dat er niet alleen betogers op de demonstratie af zouden komen, maar ook "groepen die uit zijn op chaos en geweld".

Politie arresteert antilockdownbetogers bij protest in Den Haag
87
Politie arresteert antilockdownbetogers bij protest in Den Haag