Op het Eemmeer nabij Blaricum is zaterdagavond een zeilbootje omgeslagen. De twee opvarenden hebben 1,5 kilometer gezwommen voordat ze in de haven van Eemnes alarm konden slaan, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) tegen NU.nl

De twee slachtoffers van rond de dertig jaar raakten te water nadat hun open zeilbootje omsloeg. Een van de twee is daarbij gewond geraakt doordat hete brandstof uit de buitenboordmotor lekte.

Na een zwemtocht van een uur en drie kwartier bereikte het tweetal de jachthaven in Eemnes, waar ze alarm sloegen. Daar is ook eerste hulp verleend aan de gewonde persoon, maar die wilde ondanks aandringen van het medisch personeel niet naar het ziekenhuis.

De twee konden in principe eerder aan land op het nabijgelegen eiland De Dode Hond, maar besloten naar de bewoonde wereld te zwemmen om hulp te zoeken, zegt de woordvoerder.

De KNRM is rond 22.30 uur uitgevaren om de omgeslagen zeilboot te zoeken, maar heeft die zondagochtend nog niet kunnen vinden. Het is niet bekend waardoor de kleine zeilboot, ook wel een 'valk' genoemd, omsloeg.