In Hoorn zijn vrijdagavond twee demonstraties gehouden door een groep voor- en tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de stad. Aan het einde van de betoging wilde een groep jongeren de binnenstad in, maar de politie en ME hielden dat tegen. Inmiddels is het plein waar het standbeeld staat door de politie ontruimd. Twaalf mensen zijn gearresteerd.

Zo'n 250 betogers van Weg met JP Coen hadden zich verzameld aan het Pelmolenpad. Zij willen dat het standbeeld van Coen verwijderd wordt en dat er een eind komt aan de verheerlijking van het koloniale verleden.

Aan het einde van de demonstratie, rond 20.45 uur, wilde een deel van de betogers de binnenstad in, in de richting van het standbeeld. "Het is een groep voornamelijk jongeren die tegen het standbeeld is en die de nodige aandacht wil", aldus een woordvoerder van de politie. Een groep van zo'n honderd betogers werd door een groot aantal politiemensen in de buurt van het station tegengehouden en weggestuurd.

Een deel daarvan is toch de binnenstad binnengekomen. "Als je ze op de ene plek wegstuurt, duiken ze op de andere plek weer op", zegt de woordvoerder. Inmiddels heeft de politie het plein waar het standbeeld staat, de Roode Steen, ontruimd. In de vele straatjes om het plein zijn nog wat "rumoerige" mensen, maar die worden goed in de gaten gehouden

De politie meldt aan NH Nieuws dat er twaalf mensen zijn gearresteerd, onder wie drie minderjarige jongens. Acht mensen zijn gearresteerd voor openbare geweldpleging en opruiing en eentje wegens wildplassen tegen het standbeeld aan.

Een tegenstander van het standbeeld uit haar mening (Foto: Pro SHots)

Tegendemonstratie komt op voor 'onze cultuur, tradities en erfgoed'

Eerder op de avond vond een tegendemonstratie plaats met de naam Coen is OK, zo'n 100 meter van het Weg met JP Coen-protest. De betoging is volgens de organisatie bedoeld om op te komen voor "onze cultuur, tradities en ons erfgoed". Op deze demonstratie kwamen zo'n 25 mensen af.

Eerder op de avond kregen beide groepen de gelegenheid om bij het standbeeld van Coen aan de Roode Steen een statement te maken. Het plein was te klein voor een demonstratie. Alleen de groep Coen is OK maakte van deze gelegenheid gebruik door kort met zes mensen te poseren met een VOC-vlag.

Jan Pieterszoon Coen werd in 1587 geboren en getogen in Hoorn, was gouverneur-generaal van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij stichtte onder meer Batavia, de huidige Indonesische hoofdstad Jakarta. In 1621 kwamen tijdens een strafexpeditie onder zijn leiding veertienduizend inwoners van de Banda-eilanden om het leven.

Politie omsingelt standbeeld J.P. Coen in Hoorn
40
Politie omsingelt standbeeld J.P. Coen in Hoorn