Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag werkstraffen van zestig uur geëist tegen de twee jongens die worden verdacht van brandstichting in een flat in Arnhem tijdens de jaarwisseling. Bij de brand kwamen een 39-jarige vader en zijn 4-jarige zoon om het leven.

Het OM houdt beide tieners, die ten tijde van de brand twaalf en dertien jaar oud waren, verantwoordelijk voor het afsteken van vuurwerk in de hal van het flatgebouw. Hierdoor is de brand, die snel om zich heen greep naar de eerste verdieping, uiteindelijk ontstaan.

De vader en zijn zoontje kwamen samen met de moeder en dochter vast te zitten in een kapotte lift die zich vulde met rook. Ondanks reanimatiepogingen overleden de vader en zoon ter plekke.

Hoewel de tieners niet de intentie hadden de brand te veroorzaken en zij de "enorme gevolgen zeer waarschijnlijk lang met zich zullen meedragen" vindt het OM een straf op zijn plaats. In deze afweging zijn ook de belangen van de maatschappij en de slachtoffers en nabestaanden meegenomen.

"De brand heeft onvoorstelbaar veel leed aangericht bij de betrokkenen. De nabestaanden hebben dit leed op indrukwekkende wijze verwoord tijdens de zitting", aldus de officier van justitie na afloop van de besloten zitting.

De rechtbank doet op 29 juni uitspraak in de zaak.

Vader en zoontje komen om door brand in Arnhemse flat
44
Vader en zoontje komen om door brand in Arnhemse flat