Hoewel veel mensen vanwege het warme weer tijdens Eerste Pinksterdag naar buiten gingen, bleef de drukte in meeste veiligheidsregio's beheersbaar, zo laat het Veiligheidsberaad zondagavond weten.

Bij outlets in Lelystad en Roermond was het druk, maar kon de toestroom van mensen gecontroleerd worden.

Ook moest de NS waarschuwen voor grote drukte in de treinen tussen Amsterdam en Zandvoort. Op de stranden leek het daarentegen rustiger dan zaterdag te zijn en hield iedereen afstand van elkaar.

Wel werden er een aantal incidenten gemeld waarbij gehandhaafd moest worden. Zo moest de politie in de nacht van zaterdag op zondag een buurtfeest beëindigen waarbij zestig mensen aanwezig waren en heeft de politie in Rotterdam een park ontruimd.

Mede vanwege de enorme drukte in de parken heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb besloten drie parken tot nader orde in de avond en nacht te sluiten.

De complete gids voor mondkapjes in het openbaar vervoer
132
De complete gids voor mondkapjes in het openbaar vervoer

Veiligheidsberaad ziet nieuwe fase met veel moed tegemoet

Flink wat coronamaatregelen worden maandag versoepeld: het zogeheten '1-juni-pakket' betekent onder meer dat de horeca weer opengaat. Ook mag je buiten weer met zoveel mensen samenkomen als je wil, mits je 1,5 meter afstand bewaart.

Voorzitter Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft gezien hoe Nederlanders verstandig omgaan met eerdere versoepelingen. "Ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet", aldus Bruls.

"Ik roep iedereen op om rekening met elkaar te houden en zich te houden aan de basisregels die nog steeds van kracht zijn, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten. Zo houden we het coronavirus onder controle."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.