Tientallen demonstranten die zaterdagmiddag tegen de lockdown protesteerden in Den Haag zijn aangehouden vanwege het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM), zo meldt een politiewoordvoerder aan NU.nl.

In eerste instantie werd op de Koekamp er volgens afspraak geprotesteerd door een groep van dertig mensen, zo meldt de politie. Een groep van ruim tachtig sympathisanten probeerde ondanks het verbod toch deel te nemen aan de demonstratie.

De groep overtrad daarmee de regel dat er niet meer dan dertig aanwezigen mochten zijn. Ook werd de 1,5 meter niet in acht genomen. Uiteindelijk werden er 37 aanhoudingen verricht.

De Koekamp was aangewezen als demonstratielocatie, voor de groep die protesteerden tegen de coronavoorschriften van het kabinet. De overige demonstraties zijn rustig verlopen.

Volgens oproepen die op Facebook circuleren, is de demonstratie een roep om vrijheid en een protest tegen het huidige beleid van het kabinet in de coronacrisis.

Het is onduidelijk wie de initiatiefnemer van de demonstratie is. Op het pamflet dat op internet circuleert, is te lezen dat het doel een "vreemdzame" demonstratie is. Op de spandoeken en borden die de demonstranten met zich meedragen staan onder meer teksten als 'Rot op Rutte3' en 'Stop de 1,5 meter waanzin'.

Politie grijpt in bij demonstratie tegen lockdown in Den Haag
45
Politie grijpt in bij demonstratie tegen lockdown in Den Haag

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.