Een vleesverwerkingsbedrijf in Helmond is donderdagavond op last van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) gesloten nadat meerdere medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Van Rooi Meat moet zeker tot en met dinsdag 2 juni gesloten blijven, meldt de veiligheidsregio.

De veiligheidsregio deed vorige week een steekproef onder 130 medewerkers van het bedrijf. 21 van hen testten positief, waardoor VRBZO vreest dat het bedrijf een brandhaard wordt.

De tests werden uitgevoerd nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) eigen personeel dat op deze locatie werkt had laten testen. Enkelen van hen bleken besmet, waarna besloten werd medewerkers van het vleesverwerkingsbedrijf zelf te testen.

Positief geteste medewerkers worden vrijdagochtend geïnformeerd. Zij moeten twee weken in isolatie, net als hun huisgenoten. Zij worden opgevangen in een hotel in de regio.

Het bedrijf blijft de komende dagen gesloten en pas wanneer de veiligheid van medewerkers kan worden verzekerd, mag het bedrijf de deuren weer openen. Vrijdag komt de veiligheidsregio met meer duidelijkheid over vervolgstappen die samen met de GGD worden genomen.

Ook slachthuizen in Apeldoorn en Groenlo werden gesloten

Eerder werd een slachthuis van Vion in Apeldoorn tijdelijk gesloten, omdat medewerkers samen in achttien busjes reisden, terwijl was afgesproken dat slachthuizen medewerkers niet opeengepakt zouden laten reizen. Toen dit wel bleek te gebeuren, kon de veiligheid niet meer worden gegarandeerd en werd de locatie afgesloten.

Ook een slachthuis in het Gelderse Groenlo werd per direct gesloten nadat meerdere medewerkers positief waren getest.

Hulpdiensten op de been bij gesloten slachthuis in Apeldoorn
36
Hulpdiensten op de been bij gesloten slachthuis in Apeldoorn

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.