Friesland hijst als laatste Nederlandse provincie de regenboogvlag. Een meerderheid van de Provinciale Staten is woensdag akkoord gegaan met het voorstel om een regenboogprovincie te worden

Door voortaan op Coming Out Day (11 oktober) een regenboogvlag te hijsen, zal Friesland het signaal afgeven zich in te zetten voor de veiligheid en acceptatie van de lhbti-gemeenschap.

Naast regenboogprovincies kent Nederland ook regenboogsteden. Deze tientallen steden zetten zich eveneens in voor de veiligheid en acceptatie van lhbti-personen. Hiervoor ondertekenden zij in 2014 een convenant met toenmalig minister Jet Bussemaker (Emancipatie).

Deze samenwerking inspireerde Drenthe om zich in 2016 uit te roepen tot de eerste regenboogprovincie van het land. Daarna volgden Groningen, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Limburg. De lijst werd in 2019 aangevuld met Zuid-Holland en Zeeland.

Alleen Friesland ontbrak nog. Een eerste poging van de Friezen om regenboogprovincie te worden sneuvelde in 2016, maar woensdag stemden 30 van de 43 leden van de Provinciale Staten vóór.