De gehele strafrechtketen staat voor een ongekend grote opgave omdat, als gevolg van het coronavirus, de afgelopen tien weken fors minder strafzaken zijn behandeld. De voorraad aan zaken waar nog een zitting voor moet worden gepland, is sinds de uitbraak van het virus met 13.500 gegroeid, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Aan het begin van dit jaar was er al een grote voorraad strafzaken die nog moest worden behandeld, dit als gevolg van een tekort aan zittingscapaciteit. Volgens NRC gaat het om een achterstand van in totaal 50.000 zaken.

"Deze opgave is voor de hele strafrechtketen ongekend groot. We moeten samen, collega's en partners, onze schouders eronder zetten", zo stelt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. "Het kan niet zo zijn dat er een totaal verstopte strafrechtketen ontstaat met oude strafzaken."

Het OM heeft een plan opgesteld en zal als eerste stap daarvan zaken gaan afdoen met een OM-strafbeschikking. "Het gaat dan om de relatief eenvoudige strafzaken die anders door een politierechter zouden worden afgehandeld. Een strafbeschikking kan bijvoorbeeld een boete of een taakstraf zijn, het OM mag geen celstraffen opleggen."

"Het gaat om een tijdelijke aanpak", aldus het OM, dat het ook van groot belang noemt dat verdachten goede rechtsbijstand ontvangen.

Van der Burg benoemt wel dat de werkdruk voor OM-medewerkers zal toenemen. Er wordt met de vakbond en de medezeggenschapsraad overlegd over hoe de extra inzet eruit moet gaan zien.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.