Twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Ede zijn zaterdagmiddag mishandeld tijdens een aanhouding in de Gelderse stad, bevestigt de gemeente dinsdagavond in gesprek met NU.nl.

De boa's waren bezig met het uitschrijven van een parkeerboete toen een groep jongeren zich ermee kwam bemoeien en hen beledigde - volgens de woordvoerder zonder dat ze iets met de parkeerboete te maken hadden - waarna een worsteling tussen een van de jongeren en de handhavers ontstond.

Toen de boa's de jongere wilden aanhouden, verzette de verdachte zich en liep een van de handhavers een hoofdwond op. Uiteindelijk is de politie ingeschakeld om te assisteren en de man alsnog aan te houden. Hij is maandag vrijgelaten, maar wordt nog wel verdacht van mishandeling. Het is nog niet bekend of de boa's ook formeel aangifte van de mishandeling doen.

Dinsdag werd in verschillende gemeentes in Nederland geprotesteerd door boa's. Zij riepen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op om hen met een wapenstok en pepperspray uit te rusten. Omdat de buitengewoon opsporingsambtenaren die hulpmiddelen niet bij zich mogen dragen, schreven veel boa's in onder meer Rotterdam tussen donderdag en zaterdag uit protest al geen boetes uit.

Aanleiding voor het protest van dinsdag was de mishandeling van twee boa's door een groep jongeren afgelopen donderdag op het strand van IJmuiden. Een van hen moest vanwege verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis.

Boa's protesteren: 'Met een vliegenmepper gaan ze het niet redden'
195
Boa's protesteren: 'Met een vliegenmepper gaan ze het niet redden'