De herstelwerkzaamheden aan het zwaar beschadigde spoor bij het Drentse Hooghalen gaan het hele weekend duren, zegt ProRail zaterdag in een bericht op de website. Vrijdag overleed een 58-jarige treinmachinist nadat de trein op een onbewaakte spoorwegovergang in botsing kwam met een tractor of aanhanger. Twee passagiers raakten lichtgewond.

ProRail is in de nacht van donderdag op vrijdag al begonnen met de herstelwerkzaamheden aan het spoor. De schade is groot, zegt de beheerder van het spoorwegennetwerk. Er is schade ontstaan aan onder andere het spoor, de bovenleiding en de trein.

Dit weekend werkt ProRail samen met een aannemersbedrijf aan de reparatie van drie portalen, 560 dwarsliggers en 300 meter spoorstaaf.

Reizigers tussen Groningen en Zwolle moeten het gehele weekend rekening houden met extra vertraging. Tussen Assen en Hoogeveen rijden bussen. Naar verwachting is het spoor maandag rond 6.00 uur weer beschikbaar.

Dode en gewonden bij ongeluk tussen trekker en trein in Drenthe
50
Dode en gewonden bij ongeluk tussen trekker en trein in Drenthe

Bestuurder tractor is met de schrik vrijgekomen

De botsing tussen het treinstel en de aanhanger van de trekker vond vrijdag rond 16.00 uur plaats. Hulpdiensten rukten massaal uit.

In de media wordt verschillend bericht over het voertuig waarmee de trein in botsing is gekomen. Hoewel de politie bericht over een botsing met een tractor, lijkt het op foto's om de aanhanger van de trekker te gaan. Een woordvoerder van de politie zegt later met informatie te komen.

De bestuurder van de tractor is met de schrik vrijgekomen. Naar schatting zaten er zo'n vijftig passagiers in de trein. Zij zijn opgevangen door de hulpverleningsdiensten.

Spoorwegovergang stond op lijst om gesloten te worden

Het ongeval vond plaats op een particuliere onbewaakte spoorwegovergang. De overgang is opgenomen in het Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO), dat als doel heeft om de bijna tweehonderd onbewaakte spoorwegovergangen in het land te beveiligen of op te heffen.

ProRail was met betrokkenen in gesprek over definitieve sluiting van de overgang, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt dat er snel helderheid moet komen over de toedracht van het ongeval.