Hoewel de basisscholen sinds 11 mei heropend zijn, zijn nog steeds zo'n vijfhonderd leerlingen onvindbaar. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 995 schoolleiders, bevestigt de AVS vrijdag aan NU.nl na berichtgeving door Trouw. Het gaat om een grotere groep leerlingen dan gebruikelijk.

Bij een op de dertig scholen zijn leerlingen momenteel onvindbaar, blijkt uit de peiling van AVS onder schoolleiders in het basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs. Gemiddeld zijn per school twee tot drie leerlingen buiten beeld. Op veel van de scholen gaat het om meerdere kinderen uit hetzelfde gezin.

Begin april, toen alle scholen ongeveer drie weken gesloten waren vanwege het coronavirus, waren zo'n vijfduizend leerlingen buiten beeld. Inmiddels staan ongeveer 4.500 van hen weer in contact met hun school.

Schoolleiders zeggen tegen Trouw dat het vaker gebeurt dat kinderen buiten beeld raken. Ook voor de coronacrisis gebeurde dat, maar nooit eerder zo veel te gelijk. Eerder ging het om bijvoorbeeld kinderen van vluchtelingengezinnen die het land uit werden gezet. Ook nu is dat soms nog het geval.

'Ongebruikelijk grote groep'

Uit de peiling blijkt dat relatief veel van de leerlingen die nog buiten beeld zijn uit het speciaal basisonderwijs komen. Ook dit was voorheen al het geval, maar volgens de schoolleiders gaat het nu om "een ongebruikelijk grote groep", schrijft Trouw.

Leerplichtambtenaren gaven de afgelopen maanden in principe geen boetes aan de gezinnen van wie de kinderen geen contact met school hadden. Dat vond de overheid niet gepast in coronatijd.

"Schoolleiders blijven met hun teams actief om in samenwerking met de leerplichtambtenaren ook de vijfhonderd kinderen die nu nog van de radar zijn op te sporen", zegt Ingrid Doornbos, vicevoorzitter van de AVS tegen Trouw.

Het is volgens de AVS niet duidelijk waarom er meer kinderen dan normaal onvindbaar zijn.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.