Vertrouwelijke gesprekken van de Inspectie van het Onderwijs op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam werden vorig jaar afgeluisterd, schrijft NRC vrijdag. De krant zegt over een van de opnames te beschikken en de authenticiteit te hebben vastgesteld.

De afgeluisterde gesprekken van inspecteurs onderling en met leerlingen en personeel werden volgens NRC gevoerd in de werkkamer van het Haga Lyceum. De krant zegt vier bronnen rond de middelbare school te hebben gesproken die de afluisterapparatuur gezien hebben of de opnames gehoord hebben.

Volgens hen hield de directeur van het Haga Lyceum, Soner Atasoy, op deze manier in de gaten waar het inspectieonderzoek zich op richtte en wat medewerkers over hem en de school zeiden. Atasoy ontkent tegenover NRC dat hij de opnames gemaakt heeft, maar geeft wel toe dat hij ze in zijn bezit heeft. "Dat kreeg ik op een USB-stick aangeleverd. Ik weet niet van wie", beweert hij.

Tussen maart en mei 2019 deed de onderwijsinspectie uitgebreid onderzoek naar het Haga Lyceum. Er werd geconcludeerd dat er sprake was van financieel wanbeheer en dat het burgerschapsonderwijs niet op orde was.

Onderwijsinspectie: 'Zelf ook al vermoedens'

De Inspectie van het Onderwijs zegt dat inspecteurs zelf ook het vermoeden hadden dat het kamertje werd afgeluisterd ten tijde van het onderzoek. Nadat hier aanwijzingen voor binnenkwamen, besloot de inspectie gesprekken regelmatig elders te voeren.

Dat gesprekken afgeluisterd werden, is waarschijnlijk niet meer te bewijzen, schrijft NRC. Er was eerder "onvoldoende aanleiding" om het kantoor te onderzoeken. De inspectie zou hebben gevreesd dat een onderzoek tot onrust zou leiden op de omstreden school.

Toch beraadt de inspectie zich nu op stappen, omdat ze wel "concrete signalen" heeft dat er afgeluisterd werd binnen de school. Deze worden ook meegenomen in het lopende onderzoek naar het Haga Lyceum.