Twee klanten van IKEA in Haarlem zijn afgelopen weekend gewond geraakt toen zij hun handen wilden ontsmetten bij de ingang van het woonwarenhuis. In plaats van handgel zou er riool- en gootsteenontstopper in het flesje hebben gezeten.

De man en vrouw hebben eerstegraads brandwonden, open wonden en dikke handen. Nog voordat zij de winkel konden betreden, begonnen hun handen te branden en pijn te doen.

De slachtoffers hebben een letselschadebureau ingeschakeld. Dat bureau heeft IKEA aansprakelijk gesteld. De slachtoffers denken dat zij niet de enige getroffenen zijn.

Volgens Steffy Roos du Maine van het letselschadebureau heeft IKEA zijn excuses aangeboden voor het voorval. "Ze erkennen dat het is gebeurd." De slachtoffers is verteld dat een schoonmaakster per ongeluk de verkeerde vloeistof in de fles voor handgel heeft gedaan.

Een woordvoerder van IKEA heeft woensdag het voorval van zaterdagavond bevestigd aan nieuwspartner NH Nieuws. Volgens de woordvoerder zijn, voor zover nu bekend, acht mensen in aanraking gekomen met de verkeerde vloeistof. Het gaat om vijf klanten en drie medewerkers. De klachten aan hun handen variëren.

'Medewerker voelt zich schuldig'

"Wij bieden onze excuses aan", zegt de woordvoerder. "Wij betreuren dat het is gebeurd. We zijn geschrokken en de bewuste medewerker die de verkeerde vloeistof in het flesje deed, voelt zich schuldig."

Voorlopig mogen de twee slachtoffers door het voorval ook niks op hun handen smeren. "Dus ook geen desinfecterende vloeistof, terwijl dat nu juist zo frequent gebeuren moet vanwege de coronadreiging", aldus Du Maine.

Het bureau kan nog niet zeggen hoeveel schadevergoeding wordt geëist.