Eerste landelijk warme Koningsdag ooit, 20 graden in De Bilt
Liveblog

Eerste landelijk warme Koningsdag ooit, 20 graden in De Bilt

Dit liveblog is gesloten.
Vandaag geen pleinen vol mensen in oranje of op koopjesjacht op de kleedjesmarkt. Mensen worden opgeroepen thuis te blijven en vanuit hun tuin, balkon of woning het feest mee te vieren. In dit liveblog verzamelen we de leukste momenten van deze bijzondere dag. De hele dag zijn allerlei initiatieven en activiteiten te volgen via koningsdagthuis.nl.

Om 16.00 uur is de dag met een toost afgesloten door de koning.
Eerste landelijke warme Koningsdag ooit
Het is ietwat wrang, want deze Konings- of Woningsdag is officieel de warmste ooit, meldt Weerplaza. In De Bilt zou een temperatuur van meer dan 20.0 graden zijn gemeten, waarmee het de laatste, koelere edities, overtreft. Bovendien was er op Koningsdag nog nooit eerder sprake van een landelijk warme dag, schrijven de meteorologen.

De laatste edities werd het achtereenvolgend 17.6 graden (2014), 12.6, 10.7, 10.9 en 15.1 graden. Overigens is er geen sprake van de warmste 27 april ooit: in 2007 was het met 27.3 graden zomers warm. Diezelfde dag worden er af en toe ook erg koele temperaturen gemeten, zoals in 1985. Toen kwam het kwik niet boven de 7.4 graden.
maandag 27 april om 17:44
Hiermee komt ons liveblog van Koningsdag 2020 ten einde.

De redactie wil iedereen graag bedanken voor de grote hoeveelheid foto's die zijn opgestuurd. Maandagavond volgt een overzicht van hoe Nederland de feestelijke dag heeft beleefd. Voor nu, bedankt voor jullie aandacht!
maandag 27 april om 17:16
Politie moet ingrijpen op Noordermarkt in Amsterdam
Op de Noordermarkt in Amsterdam heeft de politie moeten ingrijpen omdat niet iedereen zich aan de coronamaatregelen hield. Het mooie weer trok mensen naar de Noordermarkt, waardoor de anderhalvemeterregel mogelijk niet meer kon worden gewaarborgd. Het is niet duidelijk of er boetes zijn uitgedeeld.

maandag 27 april om 16:57
Niet alleen koning Willem-Alexander is jarig deze 27 april. Ook andere Nederlanders moeten creatief omgaan met het vieren van een nieuw levensjaar, zoals Elisa: zij heeft een "rijdende verjaardag", waarbij gasten per auto langskomen, aldus moeder Aliena
maandag 27 april om 16:43
Koningsdag mag dan officieel zijn afgesloten met een nationale toost: vanavond is er alsnog voldoende te doen. NU.nl heeft diverse leuke opties op een rij gezet. Naar verwachting is het Wilhelmus tot in de late uurtjes te horen. Zing jij al jaren hartstochtelijk mee, maar heb je eigenlijk geen idee waar het lied vandaan komt? Dat hebben wij, met behulp van een hoogleraar, hier uitgelegd.
maandag 27 april om 16:34
Prinses en moeder Beatrix, opende de nationale toost en feliciteerde haar 53-jarige zoon. De 82-jarige voormalige Koningin der Nederlanden noemde het extreem bijzonder dat zij koning Willem-Alexander op deze manier moest feliciteren. "Ik wens je al het goeds."

Via een videoverbinding vanuit kasteel Drakensteijn in Lage Vuursche nam prinses Beatrix deel aan het videobelgesprek. Volgens het AD is het voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis dat de 82-jarige prinses Beatrix zich in het openbaar liet horen.
maandag 27 april om 16:27
Zanger Jeroen van der Boom werd op Koningsdag verrast door koningin Máxima, laat de zanger weten op instagram. Tijdens een workshop van Van der Boom, verscheen de vorstin ineens op het beeldscherm. Volgens Van der Boom was zij live in beeld en ging het niet om een opgenomen fragment. "Ik wist niet wat ik meemaakte", aldus de zanger.
Video

Deze ochtend werd Ik thuis verrast door Koningin Máxima. Terwijl ik een online workshop pianoles gaf, verscheen de echtgenote van Koning Willem-Alexander ineens op mijn scherm.Zij brak letterlijk in tijdens de pianoles. Máxima, die erevoorzitter is van het platform Meer Muziek in de Klas, wilde op deze manier haar betrokkenheid tonen. Ik vroeg zelfs nog of dit live was, want het kon natuurlijk ook opgenomen zijn. Maar op deze toch ongewone Koningsdag, waar iedereen thuis moet blijven, sprak ik ineens met Koningin Máxima. Onze koningin zet zich enorm in voor meer muziek in de klas en ik heb me direct aangeboden om online muzieklessen voor de basisscholen te gaan geven.’ X

Avatar
jeroenvanderboom
Auteur
jeroenvanderboom
Moment van plaatsen
14:30 - 27 april 2020
maandag 27 april om 16:22
Benieuwd hoe in jouw regio deze ongebruikelijke Koningsdag is gevierd? Op onze regio-katernen worden overzichten geplaatst met de mooiste beelden en verhalen. Later op de dag volgt een overzicht uit heel het land. In de hoofdstad leek niet iedereen te luisteren naar het advies om 1,5 meter afstand te houden. (Foto: ProShots)


maandag 27 april om 16:19
De prinses van Oranje videobelde zojuist met enkele kinderen over hoe zij Koningsdag vieren, nu zij vooral binnen moeten blijven met de huidige quarantainemaatregelen. De prinses hoorde hun verhalen aan, over hoe zij het als lastig ervaren en activiteiten als paardrijden missen. "Heel leuk dat ik jullie even kon spreken", aldus de opgewekte Amalia.
maandag 27 april om 16:11
Een klein overzicht van de dag van de koninklijke familie.
Koninklijke familie houdt digitale kleedjesmarkt: 'Niet gescript'
Koninklijke familie houdt digitale kleedjesmarkt: 'Niet gescript'
maandag 27 april om 16:07
De nationale toost wordt afgesloten met het zingen van "Lang zal ze leven". Andere leden van de Koninklijke familie zingen mee via een videobelapp. 
 
Koning Willem-Alexander besluit met een groet: "Geniet van de zon, geniet van deze dag."
maandag 27 april om 16:03

De koning wil met de nationale toost "alle mensen die Nederland op deze dag draaiende houden" in het zonnetje zetten. "Denk aan zorgmedewerkers, of boeren en de logistiek. Denk aan de vakkenvullers die ervoor zorgen dat we iets kunnen kopen, schoonmakers die alles desinfecteren en schoon houden. Een heel speciale toost voor hen, dank voor wat jullie doen."

maandag 27 april om 16:01
Het is 16.00 uur. Het is wachten op koning Willem-Alexander, die een nationale toost gaat uitbrengen.
maandag 27 april om 15:56
Wij ontvangen nog steeds enorm leuke foto's van Konings- of Woningsdag festiviteiten. Het gezin van Britt van de Weerd in het Gelderse Ulft is gekleed en geschminkt begonnen aan het oer-Hollandse koekhappen.
maandag 27 april om 15:52
Nog geen plannen deze avond?
Over tien minuten wordt Koningsdag met een toost afgesloten door de koning. De feestkleren kan je echter nog uren lang aanhouden. Nog op zoek naar ideeën deze avond? NU.nl zette een aantal opties op een rijtje, zoals het Kingsday VR Festival of een digitale kroegentocht.
maandag 27 april om 15:36
Prinses Alexia doet klein boekje open over opvoeding
Prinses Alexia heeft tijdens een livestream met YouTuber Enzo Knol vertelt over haar opvoeding en de aanwezigheid van haar ouders. Volgens Alexia gaan haar ouders perfect om met hun drukke baan en weten koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook veel tijd door te brengen hun dochters.

"Ik vind mijn ouders hele goede ouders. Ik breng veel tijd met hen door", aldus de tweede dochter van het Koninklijke koppel. Daarbij maakt zij wel de kanttekening dat er ook meer stressvolle dagen zijn. "Iedere ouder kent betere en slechtere dagen."
maandag 27 april om 15:17
Hoewel massaal is opgeroepen om thuis te blijven deze Koningsdag, gaat het af en toe toch mis. Eerder moest de politie Groningen al in actie treden vanwege een huisfeest, nu maakt nieuwspartner Regio15 melding van een politieactie in de Haagse Paleistuin.

Het warme weer zorgt voor drukte in het park. Agenten hebben groepen mensen aangesproken op hun gedrag. Het is niet duidelijk of er boetes zijn uitgeschreven.
maandag 27 april om 14:51
Van het Wilhelmus tot spijkerpoepen: zo vieren we Koningsdag 2020
Van het Wilhelmus tot spijkerpoepen: zo vieren we Koningsdag 2020
maandag 27 april om 14:38
Ook BN'ers zitten dit jaar op Koningsdag thuis. Op social media blikken ze terug op eerdere edities van de nationale feestdag. We hebben die terugblikken hier voor je op een rij gezet.
maandag 27 april om 14:24
Politie maakt einde aan feest in Groningen
De politie heeft in Groningen vanmiddag een Koningsdagfeest beëindigd. De organisatoren hebben van de politie een waarschuwing gekregen en moesten, na aankomst van de politie, binnen een half uur een einde aan het feest maken.
maandag 27 april om 14:24
Vanwege het coronavirus komen veel families niet samen om Koningsdag te vieren. De familie de Vries speelde vanochtend, in het oranje, een digitale thuisquiz. (Foto: Willem de Vries)
maandag 27 april om 14:00
Ook in Assen doen ze oud-Hollandse spelletjes in de achtertuin. (Foto: Esther Haan)
maandag 27 april om 13:37
Ook in Culemborg doen ze oud-Hollandse spelletjes in de achtertuin, zoals stokpaardracen, zaklopen, hoefijzerwerpen en koekhappen. (Foto: Eric Mulders)
maandag 27 april om 13:11
Festivals: 538 viert Koningsdag online met Alicia Keys en Martin Garrix
Wil je dit jaar meedoen met de koningsdagfestiviteiten, dan kun je kiezen uit een scala aan online festivals. We hebben de belangrijkste evenementen op een rij gezet. Zo zijn er tussen 11.30 en 22.30 uur optredens van Krezip en Suzan & Freek op Radio 2 en kan je vanaf 15.00 uur via televisie en livestreams bij 538 kijken en luisteren naar optredens van Alicia Keys en Martin Garrix. Hou je meer van dance of hardstyle? Ook daarvoor kan je vandaag ergens terecht. Lees er meer over in dit artikel.
maandag 27 april om 12:59
De familie Blom uit Zuid-Limburg doet vandaag ook oud-Hollandse spelletjes in de achtertuin. "Wij amuseren ons en laten Koningsdag zeker niet aan ons voorbijgaan. Fijne Koningsdag allemaal."
maandag 27 april om 12:47
Gezinnen doen thuis oud-Hollandse spelletjes
Om Koningsdag thuis gezellig te maken voor de kinderen doen veel gezinnen in de tuin of op de oprit oud-Hollandse spelletjes, zoals sjoelen, zaklopen en koekhappen. Ook is de buurt gezellig oranje versierd. Jullie sturen ons hier ook veel foto's van op, maar helaas kunnen we ze niet allemaal plaatsen.
maandag 27 april om 12:36
Wat valt op aan kleding koninklijke familie?
De koninklijke familie ziet er vandaag "erg zomers" uit, vindt Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten. Ze noemt de witte jumpsuit met bloemenprint die koningin Máxima draagt "lekker fleurig".

Het valt Marcella op dat prinses Ariane een jurkje draagt dat haar oudere zus Amalia tijdens een fotosessie in 2016 aan had. Prinses Amalia liep toen op krukken, omdat haar rechtervoet in het gips zat.

Koning Willem-Alexander heeft geen stropdas om en dat past volgens Marcella bij het thuisblijven. "Het is een beetje raar om thuis met een stropdas te lopen."

Verder valt op dat het haar van koning Willem-Alexander wat langer wordt. Hij lijkt niet te worden geknipt, nu kappers vanwege het coronavirus zijn gesloten.

Het haar van koningin Máxima wordt nog wel geverfd, constateert de volger van het koninklijk huis. "Máxima wordt geblondeerd en dan heb je snel uitgroei. Ik vind het heel erg meevallen hoe goed dat te zien is. Ik denk dat daar toch wel wat aan gedaan is."
maandag 27 april om 12:23
De echte liefhebbers kunnen rondneuzen op een van de vele digitale kleedjesmarkten, maar ook in je eigen buurt zijn misschien wel wat kleedjes op de stoep te vinden. Wie weet kom jij er één tegen tijdens een wandeling (hou wel afstand).
maandag 27 april om 12:14
Nog één Koningsdag voor Amalia's achttiende verjaardag
Vorig jaar werd Koningsdag in Amersfoort gevierd. In de Utrechtse stad werd prinses Amalia wat meer in de schijnwerpers geplaatst. Ze werd door meerdere media uitvoerig geïnterviewd, wat kon worden gezien als een voorbereiding op haar achttiende verjaardag (december 2021), het moment dat ze meer officiële taken zal verrichten.

Voor Amalia – nu zestien jaar – rest nog één Koningsdag voordat ze volwassen is. Waar de koning volgend jaar Koningsdag viert is nog niet bekend, maar Maastricht hoopt dat het in eerste instantie voor dit jaar geplande bezoek volgend jaar doorgang kan vinden.
maandag 27 april om 11:53
Mirjam Bakker is verzorgende in een Rotterdams verpleeghuis en stuurde ons deze foto. Voor veel dementerende ouderen is het een dag die ze normaal gesproken doorbrengen met hun familie, maar dat kan vandaag niet. Vandaar dat ze in het verpleeghuis verschillende activiteiten organiseren.
maandag 27 april om 11:38
Tips om met je kinderen Koningsdag te vieren
Ondanks dat Koningsdag dit jaar anders gaat dan we gewend zijn, kun je er samen met de kinderen ook vanuit huis een feestelijke dag van maken. NU.nl geeft zeven tips. Knutsel bijvoorbeeld een kroon, speel oud-Hollandse spelletjes of maak een grabbelton. 
Lees hier tips, uitleg en meer.
maandag 27 april om 11:06
Veel kinderen musiceren mee met het Wilhelmus
In heel Nederland speelden om 10.00 uur kinderen massaal mee met het Wilhelmus. Zoals hier in de Haagse wijk Ypenburg, waar moeder Isabel musiceerde met haar dochters Emma en Benthe en buurman Martijn. (foto: NU.nl/Rogier la Riviere)
maandag 27 april om 11:04
De leden van het Concertgebouworkest speelden om 10.00 uur het Wilhelmus vanuit huis. Vanwege het coronavirus kwamen ze niet bijeen in het Concertgebouw in Amsterdam. Veel leden droegen oranje kledingstukken. Een van hen had zelfs een oranje mondkapje op.
Leden van Concertgebouworkest spelen Wilhelmus vanuit huis
Leden van Concertgebouworkest spelen Wilhelmus vanuit huis
maandag 27 april om 10:52
Oranjegebak halen bij drive-in in Heemskerk
De Heemskerkse bakker Dennis Goemans voorzag vandaag grote drukte in zijn winkel. Daarom heeft hij een drive-in geopend, zodat klanten hun oranjegebak kunnen afhalen zonder de auto uit te hoeven, meldt NH Nieuws. Vooraf konden liefhebbers hun bestellingen doorgeven en volgens Goemans is het initiatief een succes. "Ik denk dat we dit in de toekomst kunnen herhalen, dat sluit ik niet uit."
maandag 27 april om 10:25
Koning sprak Nederland toe in bijzijn van zijn gezin
Koning Willem-Alexander sprak maandagochtend de hoop uit dat 'Koningsdag thuis' de "aller-, allerlaatste Koningsdag thuis uit de geschiedenis is." De koning zei dat tijdens een toespraak in Paleis Huis ten Bosch, in het bijzijn van koningin Máxima en hun drie dochters: prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane.
maandag 27 april om 10:15
Koning: 'Deel je viering van Koningsdag thuis online'
"We proberen er het allerbeste van te maken, zodat u zich later zal herinneren hoe u thuis én toch samen deze dag hebt beleefd. Dat kan onder andere via koningsdagthuis.nl door uw activiteit te uploaden en in beeld te laten brengen."
maandag 27 april om 10:09
Koning bedankt ook zorgmedewerkers
"Vandaag zijn we in onze gedachten ook bij al die professionals en denken we aan al diegenen die zich inzetten tegen corona en geen tijd hebben voor Koningsdag", aldus de koning.

"Het is tijd voor feest, voor Koningsdag thuis. Hopelijk wordt het een onvergetelijke dag. Geniet ervan, op afstand, maar samen. En blijf gezond."
maandag 27 april om 10:07
Koning: 'Ook hier in huis was teleurstelling voelbaar'
"Hoe bijzonder is het dat het gelukt is om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen en een basis te vormen voor velen. Koningsdag thuis belooft een unieke dag te worden. En vooral uniek omdat ik hoop dat dit de aller-, allerlaatste Koningsdag thuis zal worden. Ik was natuurlijk veel liever in Maastricht geweest. Ook hen wil ik danken voor de grote inspanning die ze hebben geleverd, voordat het trieste maar onvermijdelijke bericht kwam dat het niet door kan gaan. Wat in het vat zit, verzuurt niet. Ik verheugde me zoals elk jaar op de grachten, de mensen. Ook hier in huis was de teleurstelling voelbaar. Maar het coronavirus laat zich niet de les lezen."
maandag 27 april om 10:01
Koningsdag begint officieel
Op NPO1 wordt nu het Wilhelmus gespeeld waarna de koning zijn toespraak zal beginnen.

NUjij: Uitgelichte reacties

  • Arno_Hollander
    maandag 27 april om 16:16
    Hoewel ik normaal niks heb met Koningsdag, dacht ik, begin ik steeds meer te verlangen naar het normale leven. Man wat een trieste bedoening is dit. Ik snap prima waarom we dit doen hoor, maar heb vandaag echt een mindere dag. En ik mis gewoon even iemand een knuffel geven.
  • Niek_Repliek
    maandag 27 april om 14:24
    Hoe zeer iedereen ook z’n best doet er iets van te maken; er is uiteindelijk, vind ik, geen bal aan zo. Het thuis werken, het thuis ondersteunen van m’n kinderen op school, etc ging me nog aardig af, maar op zo’n dag voel ik me net een gevangene en word ik nog net niet depressief

NUjij-reacties

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning