De invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes vindt op 1 juli 2021 plaats, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag. Wie een fles met een inhoud van minder dan 1 liter koopt, moet vanaf die dag rekening houden met 15 cent statiegeld.

Voor grotere flessen blijft het statiegeld 25 cent. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft afspraken hierover gemaakt met het verpakkend bedrijfsleven.

De verantwoordelijkheid voor het nieuwe statiegeldsysteem ligt bij de producenten. De maatregelen worden nu aangekondigd, omdat er ongeveer een jaar nodig is voor de voorbereidingen.

De kleine flesjes kunnen vanaf 1 juli worden ingeleverd in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.

Scholen en sportverenigingen kunnen vrijwillig kiezen voor een innamepunt.

Jaarlijks 900 miljoen plastic flesjes verkocht

Het statiegeldsysteem moet leiden tot een afname van de hoeveelheid plastic zwerfafval. Met de maatregelen worden volgens de inschattingen 90 procent van alle plastic flessen, zowel groot als klein, ingeleverd.

Nu worden jaarlijks 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht. Hiervan belanden er 100 miljoen in het milieu, benadrukt het ministerie.

De maatregelen volgen na eerdere afspraken met het bedrijfsleven en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De hoeveelheid plastic flesjes die nu nog in het milieu belandt, is namelijk groter dan in 2018 met Van Veldhoven was afgesproken.

De staatssecretaris wil in de strijd tegen zwerfafval ook het aantal blikjes in het milieu verminderen. Hierover heeft ze nu vergelijkbare afspraken gemaakt. Als het aantal blikjes in het zwerfafval in het najaar van 2021 niet met 70 tot 90 procent is afgenomen, komt er ook statiegeld op blikjes.