Het gerechtshof in Den Bosch heeft de voorlopige hechtenis van Klaas Otto vrijdag onder strenge voorwaarden geschorst. Hij en andere gezinsleden kampen met gezondheidsklachten en Otto behoort tot de risicogroep met het oog op het coronavirus.

Otto werd in oktober 2018 veroordeeld tot zes jaar cel voor onder meer bedreiging, afpersing, zware mishandeling en witwassen.

Zijn zaak loopt al enige tijd in hoger beroep en het hof oordeelde dat er voorlopig nog geen zicht is op een inhoudelijke behandeling van deze zaak.

De oprichter van motorclub No Surrender zit al ongeveer drie jaar en drie maanden vast en "de datum waarop hij in aanmerking kan komen voor vervroegde invrijheidstelling komt steeds dichterbij", aldus het hof.

Otto zal daarom op 1 mei uit zijn hechtenis worden geschorst. Hij moet een enkelband dragen en op vooraf vastgestelde tijdstippen aanwezig zijn op zijn verblijfadres, mag niet naar het buitenland reizen en mag op geen enkele manier contact hebben met ruim dertig specifieke personen.