Nederlanders woonden in 2019 gemiddeld 1 kilometer bij de dichtstbijzijnde huisarts vandaan, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het dichtstbijzijnde ziekenhuis stond op gemiddeld 4,8 kilometer afstand van hun woning.

Nederlanders hebben de keuze uit gemiddeld twintig huisartsenpraktijken binnen een straal van 5 kilometer. In geen enkele Nederlandse gemeente is de gemiddelde afstand tot een huisarts groter dan 3 kilometer.

Op Schiermonnikoog wonen mensen gemiddeld genomen het dichtst bij hun dokter: op 0,4 kilometer. Ook voor een apotheek hoeven inwoners van Schiermonnikoog het minst ver te reizen van alle Nederlanders: minder dan 500 meter.

Niet iedereen op de Waddeneilanden woont echter dicht bij zorgvoorzieningen. Op Texel wonen mensen gemiddeld 3 kilometer bij een huisartsenpraktijk vandaan. Dat is de grootste afstand van alle Nederlandse gemeenten. Ook in Midden-Drenthe (gemiddeld 2,5 kilometer) en Aa en Hunze (gemiddeld 2,4 kilometer) moeten mensen ver reizen. In de grote steden woont wel iedereen in de buurt van een huisarts.

Voor een bezoek aan een huisartsenpost, waar mensen in de avond en in het weekend terechtkunnen, moeten Nederlanders een langere afstand afleggen: gemiddeld zo'n 6 kilometer.

Grote regionale verschillen

Uit de cijfers blijkt dat er sprake is van grote regionale verschillen. In Baarn moeten mensen gemiddeld 2 kilometer reizen om bij een ziekenhuis te komen. Op Terschelling wonen mensen 63 kilometer bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis vandaan.

Voor inwoners van twee andere Waddeneilanden, Schiermonnikoog en Ameland, nam de afstand tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis de afgelopen vijf jaar flink toe als gevolg van de sluiting van het ziekenhuis in het Friese Dokkum. Hierdoor moeten zij nu naar Leeuwarden of Drachten. In een aantal andere gemeenten nam die afstand juist af door de opening van een nieuw ziekenhuis.

Ook voor apotheken verschilt per gemeente sterk hoe groot de afstand is die iemand moet afleggen. Terwijl inwoners van Schiermonnikoog nog geen halve kilometer van de apotheek vandaan wonen, moeten inwoners van Bunschoten gemiddeld 6 kilometer reizen.