De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een waarschuwing uitgedeeld aan een fokker van honden met een korte snuit, zoals de Engelse en Franse buldog. Dat bevestigt de NVWA aan NU.nl na berichtgeving van Trouw.

Het fokken van deze honden is sinds maart 2019 verboden. De te platte snuit van deze honden zorgt voor ademhalingsproblemen, toonden wetenschappers van de Universiteit Utrecht aan in een onafhankelijk onderzoek.

De NVWA heeft nu voor het eerst een waarschuwing uitgedeeld aan een fokker van kortsnuitige buldogs. Na deze formele waarschuwing zal de instantie op een later tijdstip een tweede inspectie uitvoeren.

Als de fokker zich op de moment niet naar de wet schikt, kan die een boete van 1.500 euro verwachten. Bij een volgende overtreding kunnen deze boetes verder oplopen als de fokker zijn activiteiten niet staakt.

Eind dit jaar voerde de NVWA controles uit bij negen verschillende fokkers. De warenautoriteit zal deze week nog waarschuwingen uitdelen aan vijf andere fokkers, zegt woordvoerder Frederique Hermie van de NVWA tegen NU.nl.

Kritiek op handhaving nieuwe regels

Buldogs en mopshonden zijn populair vanwege de korte neus, maar juist deze kenmerken zorgen voor medische problemen.

Stichting Dier&Recht diende eerder een verzoek om te handhaven in bij de NVWA, omdat het vond dat het verbod niet gehandhaafd werd. "We krijgen veel kritiek dat het lang duurt, maar dat is omdat we honden voor het eerst op deze criteria moeten inspecteren, en dat kost veel tijd", zegt Hermie.

Bij een controle wordt door een inspecteur van de NVWA en dierenarts onder meer gekeken naar de verhouding van de snuit en ademhalingsproblemen.